Evropska poslanka Irena joveva je v sredo, 13. marca 2024, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu nagovorila Evropski parlament o neposrednem tveganju množične lakote v Gazi in napadih na dostavo humanitarne pomoči. ”To je Yazan in to je za tiste, ki se sprenevedate,” je uvodoma ob prikazu slike desetletnega dečka, ki je postal tragičen simbol lakote v Gazi, dejala navzočim.

Ob tem je pozvala vse navzoče, naj si ga zapomnijo kot opomin. Še posebej pa je ta poziv namenila vsem, ki bodo prihodnjič znova v Parlamentu glasovali proti takojšnji vzpostavitvi premirja in vsem tistim, ki še vedno nasprotujejo sankcijam zoper Izrael.

Prisotne je opomnila, da je Parlament v svojih resolucijah in pozivih večkrat znova in znova obsodil dejanja Hamasa. Vendar je poudarila, da je bil tudi Izraelu večkrat izražen poziv, naj pravico do samoobrambe uveljavlja v skladu z mednarodnim pravom.

Zbrane je nato vprašala, kaj se je zgodilo s temi pozivi in do česa nas je pripeljala apatičnost. Nadalje je zahtevala pojasnilo, zakaj še niso bile uvedene sankcije proti Benjaminu Netanjahuju in njegovi vladi zaradi kršenja mednarodnega prava in zakaj suspenz pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom še ni bil uveden.

‘’Nehajte se sprenevedati. Več 10.000 Palestink in Palestincev je mrtvih. In Yazan ni edini otrok, ki je umrl zaradi lakote. Žal tudi ni zadnji. Ursuli von der Leyen je lažje reči, da v Gazi potrebujejo takojšen humanitarni premor, ki bo privedel do prekinitve ognja. Kakšen premor? Zahtevam prekinitev ognja takoj.”

Zaključila je s pretresljivo mislijo, da noben otrok na tem svetu ne bi smel gledati v nebo in se spraševati, ali ga čaka smrt ali pa večerja.

Foto: EP –  Brigitte HASE

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja