Evropska poslanka Irena Joveva je v ponedeljek, 18. marca 2024, gostovala v jutranji oddaji ”Novi dan” na N1 BiH, kjer je govorila o humanitarni krizi v Gazi in izrazila polno podporo prizadevanjem Bosne in Hercegovine za pridružitev Evropski uniji. ”Ne rečem, da kot Unija ne počnemo nič, rečem pa, da počnemo daleč premalo,” je bila o nezadostnih ukrepih Evropske unije na Bližnjem vzhodu kritična Joveva.

Uvodoma je izkazala razočaranje in globoko žalost zaradi dogajanja v Gazi, predvsem pa jezo zaradi sprenevedanja tistih, ki so v prvi vrsti odgovorni za nadaljevanje vojne. Še posebej je bila kritična do izraelske vlade pod vodstvom Benjamina Netanjahuja, ki na območju Gaze izvaja genocidno politiko.

”Vi v Bosni in Hercegovini, na žalost, zelo dobro veste o čem govorim … ljudje, predvsem pa otroci umirajo ne samo zaradi posledic bombardiranja, temveč tudi zaradi pomanjkanja osnovne humanitarne pomoči. Te neznosne razmere, obdane s sprenevedanjem, preprosto ne morem več razumeti.”

Na vprašanje, kdo je glavni akter, ki znotraj Evropske unije ustvarja takšno politiko, je pojasnila, da se ne strinja s politiko uradnega Berlina, vendar razume pozicijo Nemčije do Izraela, ki izhaja iz njene zgodovine. Kljub temu je dodala, da morata Nemčija in predsednica Evropske komisije Von Der Leyenova razumeti, da kritika delovanja Izraela ne gre enačiti z antisemitizmomp

”Če nekdo kritizira Izrael, to še ne pomeni, da smo antisemiti. Prav tako, če kritiziramo Hamas, ki je teroristična organizacija in smo jo kot tako že večkrat obsodili, to ne pomeni, da smo proti celotni Palestini.”

V nadaljevanju je pogovor stekel tudi o nadaljnji širitvi Evropske unije in prizadevanjih Bosne in Hercegovine, ki je tudi zaradi prizadevanj Slovenije pridobila status države kandidatke. Joveva je poudarila, da si BiH zasluži začetek pristopnih pogajanj za članstvo, saj je v zadnjih mesecih sprejela več pomembnih zakonov.

”Za Bosno in Hercegovino ni boljše alternative od pridružitve Evropski uniji, saj bi pridružitev izboljšala kvaliteto življenja za vse njene državljane. Pomembno je, da politiki razumejo, da se ta proces izvaja v korist državljank in državljanov in ne zgolj zaradi nabiranja dnevno-političnih točk.”

Joveva je zaključila pogovor z upanjem, da bo tudi v Svetu Evropske unije napredek Bosne in Hercegovine prepoznan in ustrezno nagrajen. Poleg tega je pozvala tudi politike BiH, naj tokrat postavijo svoje osebne interese na stran in se osredotočijo na gradnjo boljše prihodnosti za celotno državo in vse njene državljanke in državljane.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja