Evropska poslanka Irena joveva je v torek, 27. februarja 2024, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu nagovorila Evropski parlament glede vse večje neenakosti v svetu. Kot je dejala bo ”od vseh kriz bo najdolgotrajnejši učinek imela naraščajoča neenakost.”

Poslanka je uvodoma izpostavila naraščajočo neenakost kot osrednji problem, ki je od vseh kriz v resnici najbolj zaznamoval aktualni mandat Evropskega parlamenta, predvsem pa problem, ki se širi tiho in niti ni prepoznan kot kriza, čeprav za seboj pušča dolgotrajne posledice.

Kot je pojasnila v nadaljevanju, pa se v zakonodajnem domu Evropske unije premalo pozornosti namenja naraščajoči neenakosti, četudi ta negativni pojav razkriva še številne druge akutne probleme po svetu. To po njenih besedah vključuje tudi situacije, kjer se neenakost izkorišča za pridobivanje poceni političnih točk, še posebej v povezavi z migracijskimi vprašanji.

”A neenakost seveda ni problem samo izven Unije. Eksponentno narašča tudi pri nas. Na eni strani visoke cene in nizki prihodki ljudi, na drugi nenormalno bogatenje bogatih in še bolj nenormalno večanje revnih.”

Ob tem je Joveva poudarila, da je (ne)naslavljanje neenakosti politična izbira.

”Odvisno je od naših politik. Vse to govorim zato, ker zadnje čase stalno poslušamo o vzponu populistične desnice, mi pa samo opozarjamo na grožnjo njihove prevlade, namesto da bi kritiko usmerili tudi vase in si iskreno reklli, da stanje ni dobro. Vse se začne pri neenakosti. Končati pa bi se moralo pri učinkovitih ukrepih – njihovih uresničevanjih.”

Nagovor si lahko ogledate tukaj.

Foto: EP – Michel CHRISTEN

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja