Zgodovinski beli dim! Uspelo nam je!!!

”Ni šans, da to izpeljete v tem mandatu.” To smo poslušali več kot leto dni. Marsikdaj sem na to pomislila tudi sama. Priznam.

Bili so poskusi rušenja z vseh mogočih strani. Bili so upori. Bili so spori, kdo je pristojen za kaj. Bila je drama. Veliko drame. Toda … zmagal je razum. Zapomnite si ekipo Renew Europe s te fotografije, ki je storila vse in še več za to, da vam po celodnevnih zaključnih medinstitucionalnih pogajanjih lahko napišem: dosegli smo politični dogovor o končnem besedilu Evropskega akta o svobodi medijev!

Demokracija ne more delovati brez svobodnega, kritičnega in profesionalnega novinarstva. V resnici vam ne znam opisati trenutnih občutkov. Kako zelo zadovoljna sem, da s to zakonodajo to vlogo medijev prepoznavamo tudi na ravni Evropske unije.

Iz izkušenj vemo, da so mediji stalno pod pritiski političnega podrejanja, zasebnih (oziroma poslovnih) interesov ali državnega omejevanja njihovega delovanja. V Evropski uniji, konkretno pristojni Evropski komisiji, so bili ob hudih kršitvah lahko zgolj “zaskrbljeni”. Za konkretne ukrepe ni bilo pravne podlage. Zdaj, s to zakonodajo, bo.

Mediji so dobili posebno mesto na trgu, posebno mesto na spletu, novinarji pa posebno zaščito pred vohunjenjem, pred poseganjem v uredniško svobodo, pred poskusi političnega prevzema. Vsebina zakona je zelo dobra. Seveda tudi zato, ker sem vanj uspela vključiti mnogo svojih predlogov.

Končna uradna potrditev sledi v prvi polovici prihodnjega leta. Hvala predvsem Roku in Joanni za potrpežljivost, odločnost in vztrajanje na neskončno dolgih tehničnih sestankih, seveda pa tudi kolegici iz odbora za državljanske svoboščine (ki je imel načez del besedila) Ramoni in njenemu sodelavcu Gabrielu. Skupaj nam je uspelo.

Vam, ki me berete in spremljate, pa lep pozdrav iz Bruslja!

– Irena

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja