Evropska poslanka Irena Joveva je v sredo, 8. novembra 2023, na plenarnem zasedanju v Bruslju nagovorila Evropski parlament, kjer so razpravljali o humanitarni krizi v Gazi ter potrebi po humanitarni pavzi. Kot je dejala poslanka, je čas za takojšnje premirje in  – v primeru neuresničitve slednjega – pozvala k sankcijam ter se vprašala “kdaj, torej, če ne zdaj? Čez še 10.000 mrtvih? Sto? Milijon?”

Objavljamo nagovor v celoti:

“V naslednji minuti bom večinsko kritizirala državo Izrael. In ne bom dovolila, da povedano kdorkoli enači z antisemitizmom. Še manj bom dovolila izenačevanje s podporo Hamasu.

Obsojam vse, kar ti teroristi počnejo. Obsojam vsa pobijanja nedolžnih. Obsojam kršenje mednarodnega prava.

Obsojam našo večno zaskrbljenost … in večna dvojna merila. Kje je odločen pritisk? Kje so konkretni ukrepi?

Seveda ima Izrael pravico do obrambe. A ta pravica ni bianco menica. Za pobijanje Palestink in Palestincev. Otrok. Otrok! Ni pravica do bombardiranja vsepovprek.

Veste, kaj bi štelo?

Štela bi brezpogojna podpora zgolj in samo nedolžnim žrtvam. Štela bi brezpogojna podpora zgolj in samo zavzemanju za takojšnje premirje ter – v primeru neuresničitve slednjega – za sankcije. Na primer, za začetek, prepoved trgovanja in sodelovanja z nezakonitimi izraelskimi naselbinami. Ki se, mimogrede, dogajajo precej dlje od aktualne vojne.

Kdaj, torej, če ne zdaj? Čez še 10.000 mrtvih? Sto? Milijon?

To bi štelo. Zdaj.”

Nagovor evropske poslanke si lahko ogledate tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja