Tu smo.

Pisma. Pozivi. Zahteve. Sestanki. Pojasnjevanja. Pozivi. Usklajevanja. Zahteve.

Priprave. Dopolnila. Zakonske spremembe. Proces. Postopek.

Pristojnosti.

Čas.

Vztrajanje.

Še smo tu.

Kdo bo branil naš jezik, če ne mi sami … a skupaj?

Zakaj ne bi tistim, ki ga diskriminirajo, tega povedali tudi vi sami … a skupaj?

Zagnala sem prav posebno spletno stran. S prav posebnim namenom. In imenom.

To, da je Slovenija “majhna država”, je zgolj izgovor. To, da se multinacionalkam “ne izplača” omogočati uporabe jezika (kateregakoli že) trga, na katerem so prisotne, je prav tako izgovor. Konec koncev pa tudi na to, da jih k temu nobena zakonodaja ne zavezuje dovolj izrecno, ne pristajamo. Gre za osnovno spoštovanje tako vodila Evropske unije “združeni v raznolikosti” kot ene od njenih temeljnih vrednot: enakopravnosti. V tem primeru jezikovne.

Vsi ljudje moramo imeti pravico do uporabe vsebin v maternem jeziku (vsaj) v svoji državi. Tako fizično kot digitalno. To mora veljati neodvisno od razširjenosti določenega jezika oziroma velikosti – ali majhnosti, če želite – določenega trga.

Ne ustavljamo se. Potrebne so zavezujoče rešitve. Na evropski ravni so nekatere spremembe po novem določene v aktu o digitalnih storitvah, spet druge, še bolj ključne, so predvidene v aktu o svobodi medijev. Pri oblikovanju obeh sem aktivno sodelovala kot ena od parlamentarnih pogajalk.

Medtem se na nacionalni ravni pristojni ukvarjajo s spremembami zakona o javni rabi slovenščine, moj naslednji korak pa bo ukvarjanje z direktivo o avdiovizualnih medijskih storitvah. Več kot očitno bo v besedilo oziroma zahteve treba vnesti eksplicitno navedbo preprečevanja, poleg vseh ostalih, še jezikovne diskriminacije.

Na Evropski komisiji, kjer so pristojni za pripravo sprememb oziroma revizije, so že seznanjeni z mojimi načrti. Te dni pripravljam konkretne predloge. Žal pa ne bo šlo z danes na jutri. Postopki na evropski ravni trajajo.

Ampak … še smo tu. Bodite tudi vi. Prav je, da imate tudi vi možnost izraziti svoje mnenje. Vaša neposredna podpora slovenskemu jeziku, z jasnimi sporočili dotičnim multinacionalkam, bo dodana vrednost vsem prizadevanjem, predvsem pa dodaten pritisk.

Vse podrobnosti najdete na www.poslovensko.si

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja