Evropska poslanka Irena Joveva je v sredo, 4. oktobra 2023, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljala o dostojnih stanovanjih za vse. Med drugim je poudarila, da si milijone zaposlenih mladih svojega stanovnaja sploh ne more privoščiti.  ”Zaposlenih mladih,” je poudarila in dodala, da bi moral biti dom osnovna pravica za dostojno življenje vsakega izmed nas. 

”700.000 brezdomk in brezdomcev je na evropskih ulicah,” je v uvodu izpostavila evropska poslanka. Čeprav smo si na ravni Unije zastavili cilj, da bo ta težava odpravljena do leta 2030, je vse skupaj samo še slabše, saj se stopnja brezdomnosti drastično viša.

Poleg tega si, kot je dejala, na milijone zaposlenih mladih svojega stanovanja sploh ne more privoščiti. ”Poudarjam: zaposlenih mladih,” je bila jasna. Za povrh vsega pa so se razmere zaradi vseh kriz – zdravstvene, ekonomske, energetske – v zadnjih letih izrazito poslabšale.

”Kar 34 milijonov Evropejk in Evropejcev je takih, ki si ne morejo privoščiti zadostnega  ogrevanja. Vse to so dejstva. Žal.”

Kot je nadaljevala poslanka, je ukrepanje nujno, saj so trenutni premiki pri reševanju bivanjskih težav prepočasni. Meni, da bo ključno ciljano ukrepanje držav članic, s posebnim poudarkom na najranljivejših.

”Dom bi moral biti osnovna pravica za dostojno življenje vsakega izmed nas, ne glede na socialni in ekonomski status,” je sklenila poslanka.

Njen plenarni nagovor si lahko ogledate tukaj.

 

OZADJE:

V Evropskem parlamentu je bila januarja 2021 sprejeta resolucija o dostojnih in cenovno dostopnih stanovanjih za vse v Evropi. Parlament je Komisijo in države članice pozval, naj stanovanjsko področje postane eden od temeljev akcijskega načrta evropskega stebra socialnih pravic in naj izboljšajo svoje ukrepe za vključitev vseh ravni oblasti v celovito in sistematično izvajanje pravice do dostojnega stanovanja za vse. Pozdravil je vključitev dostopnosti do cenovno dostopnih stanovanj v evropski semester. Parlament je poudaril, da vrzel v naložbah v cenovno dostopna stanovanja znaša 57 milijard EUR na leto, zato je pozval Komisijo in države članice, naj v EU še povečajo naložbe v socialna, javna, energetsko učinkovita, primerna in cenovno ugodna stanovanja.

Foto: EP – Christian Creutz

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja