Evropska poslanka Irena Joveva je v torek, 3. oktobra 2023, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljala o Evropskem aktu o svobodi medijev. Med drugim je poudarila, da po vsej Evropski uniji obstaja tveganje spodkopavanja svobode medijev, ker na to ni imuna nobena država. “Javni mediji, steber kredibilnega informiranja ljudi, so marsikje – v Sloveniji na srečo več ne – najmanj podvrženi poskusom podreditve.’’

Nagovor je poslanka začela z dejstvom, da so bili mediji v obrambi vladavine prava Evropske unije vedno zapostavljeni, čeprav je njihova neodvisnost ključen pogoj za delovanje naše demokracije.

“V nekaterih državah članicah imamo dobro delujoče medijske sisteme, žal pa mnogokje tudi njihovo popolno podrejenost. Tam so postali glavno orodje za manipulacijo ljudi za ohranjanje moči nekaterih političnih struktur. Madžarska, Poljska …”

V nadaljevanju je izpostavila, da po vsej Evropski uniji obstaja tveganje spodkopavanja svobode medijev, kar je podkrepila z dokazanimi primeri vohunjenja, celo umorov novinark in novinarjev na evropskih tleh, netransparentnimi prevzemi medijskih podjetij za lastne interese. Kot je dodala, so tudi “javni mediji, steber kredibilnega informiranja ljudi, marsikje – v Sloveniji na srečo več ne – najmanj podvrženi poskusom podreditve.”

Po besedah poslanke je bil skrajni čas za dodatne zakonske varovalke na evropski ravni. V Parlamentu so pripravili pravno podlago in s tem vzpostavili zaščito, kar pa je največ, kar lahko z zakonom storijo.

“Ni čarobne palice za rešitev vseh nakopičenih težav,” je ob tem opozorila Joveva, ki je vendarle prepričana, da je Evropski akt o svobodi medijev trenutno najbolj odločen korak k zagotovitvi ravno tega: svobode medijev. “Nihče naj se ga ne boji … razen tistih, ki to svobodo spodkopavajo,” je nagovor zaključila evroposlanka.

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so danes tudi glasovali o omenjenem aktu. Sprejeli so ga s 448 glasovi za, 102 sta bila proti, 75 pa vzdržanih. Poslanka Joveva je bila ena od poročevalk za oblikovanje parlamentarnega besedila, in sicer v imenu svoje politične skupine Renew Europe, na pristojnem odboru za kulturo in izobraževanje.

Njen plenarni nagovor si lahko ogledate tukaj.

Foto: EP – Mathieu Cugnot

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja