Evropska poslanka Irena Joveva je v torek, 12. septembra 2023, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu nagovorila Evropski parlament glede boja proti normalizaciji skrajnodesničarskega in skrajnolevičarskega diskurza, vključno z antisemitizmom. Kot je dejala, “normalizacija vodi v sprejemanje”, vendar diskurza preračunljivcev, ki ustvarjajo strah in nezaupanje med ljudmi v svojo korist, ne smemo sprejemati ali normalizirati: “Ne smemo jim pustiti narekovanja tempa našega delovanja.”

Poslanka je uvodoma povedala, da je med tistimi mnogimi, ki na dnevni bazi dobivajo sovražne komentarje, pri čemer je poudarila, da ne govori o kritičnih, pač pa o zlobnih in nevarnih komentarjih. Po njenih besedah se moramo vsi soočiti s tematiko normalizacije skrajnega diskurza, saj je tega vedno več.

“Normalizacija vodi v sprejemanje. Sprejemanje pa vpliva na dojemanje realnosti.”

Poslanka je izrazila obžalovanje, da se to dogaja tudi v Evropskem parlamentu. Med drugim je omenila pakte Evropske ljudske stranke s skrajno desnico pri rušenju nujno potrebne zakonodaje, predvsem pa je, kot je povedala, mislila na “nevarno populistično demagogijo, ki narekuje tempo”.

“Tega ne smemo normalizirati in sprejeti. To so preračunljivci. Ustvarjajo strah in nezaupanje med ljudmi, v svojo korist. Z manipulacijami. Izrabljajo, recimo, poreklo nekoga, za nacionalizem pod krinko domoljubja.”

Zato je poslanka ob zaključku nagovora pozvala vse na politični sredini, kateri tudi sama pripada, da tovrstne diskurze vnaprej zavrnejo in s takimi skrajneži ne grejo “v nikakršne kompromise glede naše politike ali delovanja.”

“Dajmo. Postavimo standarde,” je sklenila Joveva.

Nagovor evropske poslanke si lahko ogledate tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja