Evropska poslanka Irena Joveva se je v sredo, 13 septembra, udeležila razprave z naslovom ”Močna in odporna EU kot odgovor na izzive prihodnosti”. Razprava je potekala ob robu zadnjega nagovora predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o stanju v Evropski uniji – SOTEU 2023 – v tem mandatu.  V odzivu je poslanka Joveva povedala, da je bil govor predsednice večinoma pregled dosežkov za nazaj, marsikaj pa je tudi manjkalo, od področja zdravstva do migracij in vladavine prava. Ob omembi zelenega dogovora je evropska poslanka dejala, da je bilo veliko storjenega s paktom ‘Fit for 55’, izpostavila pa je tudi subtilno, a dovolj jasno sporočilo von der Leyen, da je obnova narave nujna.

Poslanka Joveva je uvodoma pojasnila, da s pregledom preteklih dosežkov v govoru sicer ni nič narobe, saj je prav, da se izpostavijo dobre svari, ki so bile dosežene in uresničene v tem mandatu, kljub temu pa je bilo po njenem mnenju v začrtani viziji komisije premalo ravno tega – vizije in konkretnosti.

“Kot predstavnica mlajše generacije sem v nagovoru recimo pogrešala omembo mladih. Da, rekla je, da si mladi želijo boljše prihodnosti, a to že vsi vemo,” je dejala poslanka. Prav tako je bilo premalo pozornosti namenjene vidiku zdravstva, predvsem zaradi dobrih ukrepov po pandemiji in vzpostavitve zdravstvene unije. Po oceni poslanke je von der Leyen tudi migracije omenila le bežno, v luči nujnosti sprejemanja pakta o migracijah in azilu, čeprav je ravno ona tista, ki ima kot predsednica Evropske komisije možnost pogovora s predstavniki vlad držav članic, predvsem tistih, ki to zakonodajo že ves čas blokirajo.

Je pa poslanka Joveva medtem pohvalila to, da je predsednica Komisije izpostavila področje okolja in uresničevanja zelenega dogovora.

“Veliko je bilo storjenega s paktom ‘Fit for 55’, tudi  pri ohranjanju narave v kontekstu zakonodaje, ki smo jo v Parlamentu sprejeli, je govorila. In to v nemščini, najbrž ne naključno. Morda tudi zaradi predsednika Evropske ljudske stranke, ki je Nemec in ki je vodja stranke, ki je imela ogromno polemik okoli te zakonodaje.”

Na vprašanje o enotnosti in sodelovanju je Joveva odgovorila, da je seveda to ključno, dobrodošlo, a bo vedno večji izziv, saj se bližamo volitvam, posledično bo žal vse več političnih igric določenih politikov.

“Nagovor je bil premalo vizionarski vsaj na tistih področjih, kjer bi bilo to potrebno. Hkrati pa si želim, da bi se napovedani in omenjeni okrepljeni dialogi uresničili. Da bi se uresničilo vse, kar je povedala. Upam, da to ne bo ostalo samo na papirju.”

Nagovor predsednice Evropske komisije in pogovor evropske poslanke Joveve v omenjeni razpravi si lahko ogledate na povezavi TUKAJ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja