Foto: posnetek zaslona s POP TV

Evropska poslanka Irena Joveva se je v sredo, 9. avgusta 2023, udeležila seje državnega zbora, na kateri je zbrane nagovorila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Poslanka je ob tem poudarila, da je solidarnost naša skupna evropska vrednota.

V preteklih dneh je Slovenijo prizadela največja naravna nesreča v zadnjih desetletjih. Neusmiljene poplave s pripadajočimi posledicami so terjale neizmerno škodo in žal tudi smrtne žrtve. Predsednica Evropske komisije je našo državo obiskala skupaj z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem kot izraz solidarnosti in podpore. Ob tem sta si s slovenskim predsednikom vlade Robertom Golobom ogledala prizadeta območja na Gorenjskem, Savinjskem in Koroškem. Obisk je bil namenjen predvsem iskanju rešitev, da bo Evropska unija lahko najučinkoviteje pomagala in podprla obnovo prizadetih območij.

“Ob takšnih žalostnih trenutkih za vse v Sloveniji je dobrodošla vsakršna pomoč in veseli me, da so se Evropska unija in druge zaveznice odzvale tako širokosrčno. Ljudje potrebujejo oporo in ta bo še lep čas nujno potrebna.”

Evropska unija je na prošnjo Slovenije nemudoma mobilizirala pomoč z mehanizmom za civilno zaščito, prav tako je k nam poslala svojega predstavnika, ki v štabu civilne zaščite Slovenije koordinira pomoč Unije na terenu. Poleg tega je v uporabi tudi satelitski sistem Kopernik za spremljanje popavljenih območij in plazov.

“Pomagati moramo po svojih zmožnostih in najboljših močeh. Verjamem, da čisto vsak od nas to počne. Ne želim si zamisliti, kje bi bili, če na pomoč ne bi prišli vsi prostovljke in prostovoljci. Vse pride prav in sreča v nesreči je, da človeška dobrobit v takih primerih v Sloveniji res ne pozna meja. Evropska solidarnost, ki jo vsakodnevno kažejo naši sodržavljanke, sodržavljani in tudi vsa pomoč, ki smo jo v teh dneh prejeli v Slovenijo, je naša skupna vrednota.”

Predsednica von der Leyen je obljubila, da bo Slovenija za letošnje leto dobila nepovratna sredstva iz solidarnostnega sklada EU v višini 100 milijonov evrov, prihodnje leto pa 300 milijonov, kjer bosta ključni ocena škode in hitrost z zahtevki za finančna sredstva. Sloveniji je trenutno na voljo še 2,7 milijarde evrov posojil iz sklada EU za okrevanje po pandemiji, kjer pa bo prav tako pomemben čas, za kar se je že ustanovila skupna delovna skupina, ki bo Sloveniji omogočila pridobitev teh sredstev. Prav tako bo Evropska unija karseda prilagodljiva, da Sloveniji omogoči, da 3,3 milijarde sredstev iz kohezijske politike do leta 2027 preusmeri za obnovo po poplavah.

“Velikanska pomoč prihaja iz Evrope – človeška, materialna, finančna. Pri slednji verjamem, da bo vlada Roberta Goloba resnično uspela napeti vse svoje moči, kot to počne že zdaj, in jo dejansko tudi izkoristila celostno ter ciljno za pomoč Slovenkam in Slovencem.”

V tem težkem času smo v državi priča izjemni solidarnosti, sočutju in požrtvovalnosti. Vsa Slovenija se povezuje pri odpravljanju posledic nesreče.

“Storiti pa bomo morali več na vseh področjih: od protipoplavnih režimov in preventivnih ukrepov pa vse do opolnomočenja prostovoljstva ter tega, da začnemo z naravo ravnati prijazneje in manj uničujoče. Ljudje ne moremo brez soljudi, ljudje ne moremo brez narave, narava pač lahko brez nas. To si bomo morali zapomniti ob vseh naslednjih korakih.”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja