Foto: Anže Petkovšek

-“Kako bi se opisal v enem stavku?”

-“Kot pozitivno naravnan in radoveden posameznik, ki si prizadeva pomagati drugim.”

Prebrali ste moj prvi in predzadnji “pogovor” s trenutno najbolj znanim orodjem umetne inteligence.

To področje se razvija tako hitro, da je meni osebno strašljivo. Izogniti se ji ne moremo več, zato je prav, da o njej pridobimo ustrezna znanja, predvsem pa ustrezno regulacijo. Ker spreminja naša življenja; žal ne samo v dobrem smislu.

Postaviti je treba pravila, zato smo v EU kot prvi na svetu pripravili in na zadnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta potrdili uredbo, s katero želimo preprečiti zlorabe ter zagotavljati varno, pregledno, sledljivo, nediskriminatorno in okolju prijazno umetno inteligenco. Ki mora biti pod človeškim nadzorom.

Poznate zgodbo o Ostržku, kajne? Z njim je razvoj umetne inteligence enkrat, na odboru za kulturo, primerjala profesorica s področja intelektualne lastnine Emilia Rosato. Umetna inteligenca bo vse bolj podobna ljudem, je dejala.

Zato moramo biti previdni. Če ste pozorno prebrali ta zapis, ste na začetku opazili, da sem “klepet” z umetno inteligenco opravila prvič in predzadnjič. Tukaj je še – zaenkrat – zadnji:

-“Kaj je tvoje glavno sporočilo mladim, ki uporabljajo tvoje stavke?”

-“Spoštujte druge, razvijajte kritično razmišljanje in izkoristite možnosti za učenje, ki jih ponuja tehnologija. Bodite odgovorni uporabniki, ki se zavedajo varnosti na spletu ter prispevajte k pozitivnemu in konstruktivnemu okolju komunikacije.”

Meni je sicer bolj všeč svet, kjer je vse, kar počnem – vključno z najljubšim, pisanjem – stvaritev človeških, mojih razmišljanj. Še bolj mi je (bil) všeč svet, v katerem smo lahko takoj ugotovili, kaj je umetno in kaj ni.

Umetna inteligenca ne potrebuje le podatkov, potrebuje zlasti ideje. A ideje pridejo od človeka. VI bodite pozitivno naravnani in radovedni ter pomagajte drugim. O uporabi teh orodij pa se, prosim, odločajte inteligentno.

Pa lepo poletje, draga mladina!

Irena

Preostale poslankine dnevnike si lahko preberete tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja