Posebni parlamentarni odbor za pandemijo COVID-19, katerega članica je tudi evropska poslanka Irena Joveva, je sprejel priporočila za izboljšanje kriznega upravljanja in pripravljenosti Evropske unije na morebitne prihodnje izredne zdravstvene razmere. Poslanke in poslanci so analizirali vpliv pandemije, ocenili učinkovitost ukrepov na EU in nacionalni ravni ter pripravili posebna priporočila za odpravo vrzeli in slabosti v odzivu.

Ključni predlogi na področju zdravja, ki jih je predložil posebni odbor, vključujejo večje naložbe v zdravstveno varstvo, uvedbo načrtov za nadzor nastajajočih zdravstvenih groženj, izvedbo stresnih testov nacionalnih sistemov zdravstvenega varstva, večjo preglednost skupnih javnih naročil, izboljšanje strateške avtonomije Evropske unije glede ključnih farmacevtskih sestavin in zdravil ter razvoj strategije Unije za reševanje morebitnih podobnih pandemij v prihodnosti.

Za zaščito demokracije in temeljnih pravic poslanke in poslanci Evropskega parlamenta zahtevajo boljšo zaščito pravice do obveščenosti in svobode izražanja, okrepljeno krizno komunikacijo in pregledne postopke odločanja, parlamentarni nadzor na ravni tako EU kot posameznih držav članic pri sprejemanju zakonodaje za izredne razmere ter konkretne ukrepe za podporo marginaliziranim skupnostim, manjšinam in prikrajšanim ljudem v času krize.

Za odpravo socialnih in gospodarskih posledic krize poročilo posebnega odbora med drugim poziva k zadovoljevanju potreb vse številčnejšega starejšega prebivalstva in k določitvi standardov za delo od doma po vsej Evropski uniji.

V zvezi s priporočili za ukrepanje na svetovni ravni poslanke in poslanci pozivajo k povečanju mednarodnih naložb in okrepitvi mednarodnih zdravstvenih predpisov.

Poročilo posebnega odbora, ki je s tem tudi zaključil svoje delo, bo Evropski parlament predvidoma sprejemal na julijskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja