Evropska poslanka Irena Joveva je v sredo, 14. junija 2023, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljala o izvajanju in uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja. Med drugim je poudarila, da skrajni čas za akcijo in ukrepanje, saj je leto 2030 za vogalom. Izzivi se poglabljajo, mi pa se očitno nismo naučili nič, je dodala. 

Vse od podpisa agende za trajnostni razvoj želi Unija postati vodilna sila doseganja zastavljenih ciljev. Do leta 2030 jih želimo doseči, kajne?

Kot je nadaljevala Joveva, so v tem mandatu z zelenim dogovorom začeli s koraki v pravo smer, vendar se je zgodila pandemija. Nato se je vzpostavilo skupno reševanje zdravstvenih problematik, a je na kontinent vstopila vojna, z njo energetska in finančna kriza. Poslanka je izrazila zaskrbljenost, saj na težave, ki se vrstijo, nismo pripravljeni.

Medtem pa se večajo neenakosti in poglabljajo okoljski, zdravstveni, finančni, prehranski, socialni izzivi. Morali bi se naučiti, da takšnih vsevključujočih izzivov ne moremo rešiti z majhnimi, razdrobljenimi sektorskimi rešitvami. Očitno se nismo.

Joveva je izpostavila še dejstvo, da je leto 2030 za vogalom, strategije in finančnega načrta za implementacijo agende pa še vedno ni, kljub pozivom Evropskega parlamenta Evropski komisiji k pripravi že lani.

Naj bo tokratni poziv bolj uspešen, ker je čas za akcijo. Za ljudi, planet, blaginjo in  nenazadnje za mir in svobodo.

Ozadje:

Letošnje poročilo je nadaljevanje lanskoletnega, v katerem je bil cilj okrepiti izvajanje ciljev trajnostnega razvoja na področju upravljanja, financ in mednarodne diplomacije. Vsebuje odločne pozive k dolgo pričakovani strategiji na visoki ravni za izvajanje ciljev, okrepljeno civilno družbo, izboljšano spremljanje in mobilizacijo sredstev. Poročilo je treba razumeti kot prizadevanje Evropske unije pred udeležbo na letnem srečanju na visoki ravni, ki ga organizira Evropska komisija – politični forum julija letos, ki se bo osredotočil na pospešitev uresničevanja zastavljenih ciljev, okrevanje po pandemiji in celostno izvajanje strategije Agenda 2030.

Nagovor v celoti si lahko ogledate tukaj.

Foto: Genevieve ENGEL

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja