Evropska poslanka Irena Joveva je v sredo, 19. aprila 2023, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu spregovorila o globalni zdravstveni strategiji Evropske unije. Poslanka je poudarila pomen solidarnosti in pomoči vsem, ki jo potrebujejo, še posebej pa tistim v zdravstvu, a hkrati dodala, da pri uresničevanju strategij EU institucije ne smejo pozabiti na urejanje lastnih težav.

Uvodoma je bila Joveva kritična do dejstva, da smo potrebovali pandemijo, da je Komisija po trinajstih letih predstavila prenovljeno strategijo globalnega zdravja.

“Ampak dobro, vsaj dobili smo jo. Zastavljena je dobro in bo, če bo uspešno izpeljana, Unijo v geopolitičnem merilu postavila kot vodilno silo na področju zdravstva.”

Slednje je poslanka odločno podprla, a je pri tem prisotne v dvorani, v prvi vrsti pa Evropsko komisijo vprašala, ali smo v Evropski uniji resnično in ne le v teoriji pripravljeni na Zdravstveno unijo oziroma, konkretno, prenos pristojnosti zdravstva z držav članic na evropsko raven.

​​“Brez tega namreč težko zastavljamo strategije za vzpostavitev učinkovitih zdravstvenih sistemov, medtem ko znotraj Unije ti zelo trpijo, ponekod celo razpadajo. Verjamem v solidarnost in podpiram pomoč vsem pomoči potrebnim, tudi – ali pa predvsem – v zdravstvu. A pri uresničevanju strategij ne smemo pozabiti na urejanje lastnih težav.”

Nagovor evropske poslanke Joveve si lahko ogledate tukaj.

O globalni zdravstveni strategiji Evropske unije:

Evropska komisija je konec novembra 2022 sprejela novo globalno zdravstveno strategijo EU, ki bo skrbela za izboljšanje globalne zdravstvene varnosti in boljšega zdravja vseh v tem hitro spreminjajočem se svetu. S to strategijo bo Unija okrepila svojo vodilno vlogo in odgovornost pri soočanju z glavnimi izzivi in neenakostmi po svetu na področju zdravstva in zdravja.

Ključne medsebojno povezane prednostne naloge pri reševanju globalnih zdravstvenih izzivov v strategiji so: zagotoviti boljše zdravje in počutje v vseh življenjskih obdobjih, opolnomočenje zdravstvenih sistemov in soočanje s pandemijo ter drugimi zdravstvenimi grožnjami.

S strategijo želi Evropska unija uloviti cilje trajnostnega razvoja do leta 2030, ki se nanašajo na zdravje.

Ta strategija je tudi eden ključnih temeljev zunanje politike Unije, hkrati pa je pomembna za strateško avtonomijo Unije. Njen namen je omogočiti boljšo pripravljenost in hitrejši odziv na grožnje za zdravje, sočasno pa spodbujanje enakopravnih in trajnostnih sodelovanj, katerih temelj je Global Gateway.

Celotno globalno strategijo Evropske unije lahko preberete tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja