Evropska poslanka Irena Joveva se je v sredo, 29. marca 2023, srečala s predstavnikoma podjetja Apple. Na sestanku so govorili o (ne)uporabi slovenskega jezika na Applovih operacijskih sistemih, izdelkih in storitvah njihovega podjetja. Tokratni sestanek je – za razliko od prejšnjih – poslanko navdal z nekoliko več upanja, da se bo zadeva premaknila, saj so ji v podjetju zagotovili, da je lokalizacija njihove ponudbe v slovenščino prioriteta. Kljub temu je bila Joveva jasna, da bo pozorno spremljala njihove napovedi, ki ne smejo ostati prazne obljube. Dogovorili so se, da bodo ostali v rednem stiku.

Sestanek z Applom je sledil pismu iz letošnjega januarja, ki ga je poslanka naslovila na izvršnega direktorja podjetja Tima Cooka. Za tem sta jo kontaktirala uslužbenca, ki sta v Applu glavna zadolžena za področje srednje in vzhodne Evrope. S poslanko so se sestali v prostorih njene pisarne v Evropskem parlamentu v Bruslju v sredo, 29. marca 2023.

Predstavnika podjetja sta pojasnila predvsem to, da se v podjetju zavedajo problematike t. i. lokalizacije svojih izdelkov in storitev ter da je slovenščina s tega vidika njihova prioriteta.

Po besedah Joveve na sestanku niso ovinkarili, pogovarjali so se zelo neposredno. Predstavnika podjetja sta bila dobro podkovana o vsem dogajanju in razvoju dogodkov, ki so sledili poslankinim pismom o uporabi slovenščine v digitalnem svetu. V podjetju očitno poznajo tudi ozadje problematike in spremljajo dogajanje na tem področju tako na evropski kot na državni oziroma slovenski ravni. Povedali so namreč tudi, da so seznanjeni tako s sklepi seje odbora za kulturo v državnem zboru kot z napovedano prenovo slovenske zakonodaje glede rabe slovenskega jezika.

“Iskreno smo govorili o vseh možnih zaostritvah, tako na zakonodajnem področju kot sicer. Predvsem zaradi njihovega odnosa računam na to, da v podjetju ne obljubljajo v prazno, sem jim pa jasno povedala, da se z njihovimi odgovori kljub temu ne bom kar tako zadovoljila. Zato smo se dogovorili, da ostajamo v rednem stiku, da bom lahko pozorno spremljala njihov napredek pri vsem, za kar so rekli, da bodo uredili glede slovenščine na svojih operacijskih sistemih.” 

OZADJE

Evropska poslanka Joveva je začela s svojim bojem za obstoj slovenščine v digitalnem svetu s pismom izvršnim direktorjem podjetij Amazon Prime, Disney+ in Netflix 15. septembra 2022. V njem je pozvala po podnaslavljanju in sinhronizaciji tudi v slovenskem jeziku. Nato je 12. januarja 2023 svoj poziv razširila z novim pismom izvršnemu direktorju podjetja Apple, v katerem je pozvala po uporabi slovenščine na njihovih operacijskih sistemih, izdelkih in storitvah. Poslankinim pismom je sledil velik odziv javnosti, nakar je Jovevo na sejo na to tematiko povabil tudi odbor za kulturo v državnem zboru. Na seji 27. februarja 2023 so prisotni soglasno pritrdili prizadevanjem poslanke Joveve in potrebi po prenovi slovenske zakonodaje na tem področju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja