Evropska poslanka Irena Joveva je bila v četrtek, 23. marca 2023, na ustanovni seji pododbora za javno zdravje (SANT) izvoljena za njegovo podpredsednico. Zaščita, izboljšanje, spodbujanje in krepitev javnega zdravja – vse to je med našimi temeljnimi odgovornostmi, je ob izvolitvi povedala poslanka.

Joveva je v Evropskem parlamentu vseskozi aktivna na področju zdravstvene politike, enakopravnosti pri obravnavi bolnic in bolnikov v Evropski uniji ter skrbi za javno zdravje.

“V zadnjih letih, ko so bili naši zdravstveni sistemi na preizkušnji, so se pokazale tudi številne njihove pomanjkljivosti in osnovne težave. Tudi to bomo obravnavali v pododboru, ki bo imel ključno vlogo pri izgradnji prepotrebne in pristne Evropske zdravstvene unije. Vesela sem, da bom del tega.”

Med drugim je Joveva na oktobrskem plenarnem zasedanju zbrane že nagovorila o Evropski zdravstveni uniji in pomenu opolnomočenja evropskih institucij za njihovo uspešno delovanje. S polnopravnim članstvom in podpredsedniškim mestom v pododboru namerava nadaljevati svoje aktivnosti z osredotočenostjo na ljudi:

‘‘Ne glede na to, od kod prihajamo in kakšne so naše osebne okoliščine, si Evropejke in Evropejci, Slovenke in Slovenci, zaslužimo dostop do zdravstvenih sistemov, ki bodo v prvi meri v korist bolnic in bolnikov – v korist vseh nas. Pri tem sta pomembni tudi preglednost nakupov zdravstvene opreme in digitalizacija zdravstvenega sistema za optimalnejše delovanje. Brez zdravja nimamo ničesar, pa se tega zavedamo premalo. Zato me veseli, da bom lahko v Evropskem parlamentu še aktivnejša na področju javnega zdravja in da zanj naredimo več. Več za vsakogar izmed nas.’’

Photo: Jan VAN DE VEL

Photo: Jan VAN DE VEL

Pododbor za javno zdravje bo deloval v okviru odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane v Evropskem parlamentu. Štel bo 30 članic in članov ter se ukvarjal s programi in specifičnimi aktivnostmi na področju javnega zdravja, farmacevtskih in kozmetičnih izdelkov, zdravstvenih vidikov bioterorizma, Evropske agencije za zdravila (EMA) ter Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI), pod katerega spada novi pododbor, ostaja odgovoren za preučevanje in glasovanje o zakonodajnih predlogih. V omenjenem odboru  je bila delegacija slovenskih evropskih poslank in poslancev glede na velikost nacionalne delegacije po ocenah za leto 2022 med najuspešnejšimi pri dejavnostih na področju zakonodajnih aktivnosti glede zdravja.

Joveva ob tem še naprej ostaja nadomestna članica v odboru za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI) in v posebnem odboru za pandemijo COVID-19: pridobljene izkušnje in priporočila za prihodnost (COVI).

O zdravstveni politiki Evropske unije:

Evropska unija je pripravila v prihodnost usmerjen okvir za zdravstveno varnost državljank in državljanov Evropske unije. Oktobra 2022 je Svet sprejel zadnje akte Evropske zdravstvene unije z uredbo o resnih čezmejnih grožnjah za zdravje, uredbo o okrepljenih pooblastilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in uredbo o okviru za izredne razmere, ki podeljuje dodatna pooblastila Evropskemu organu za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere (HERA).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja