Pisno vprašanje Evropski komisiji

28.2.2023

Komisija je v odgovoru poslancu Evropskega parlamenta Manuju Pinedi navedla, da je EU odločno priznala, da so izraelske politike glede izraelskih naselbin na zasedenem palestinskem ozemlju nezakonite in kršijo mednarodno pravo ter da je EU pogosto izrazila stališče, da v Izraelu/Palestini prihaja do hudih sistematičnih kršitev človekovih pravic.

1. Če upoštevamo priporočilo Komisije in besedilo Sklepa Sveta (SZVP) 2022/243 iz februarja 2022 o spremembi Sklepa 2013/184/SZVP v zvezi z omejevalnimi ukrepi zaradi razmer v Mjanmaru/Burmi, zakaj se podobni ukrepi EU ne sprejmejo v primeru hudih kršitev človekovih pravic in mednarodnega prava v Izraelu/Palestini, ki ogrožajo demokracijo in načelo pravne države na mednarodni ravni?

2. Ali je Komisija pripravljena na morebitne tožbe zaradi diskriminacijske obravnave podjetij in zasebnih akterjev, ki je posledica sankcij EU proti Mjanmaru/Burmi in Ukrajini/Rusiji, ne pa tudi v primeru Izraela/Palestine, kar ta podjetja in akterje postavlja v neugoden položaj na trgu ter spodkopava pravila in načela enake in svobodne konkurence?

3. Ali Komisija meni, da EU preko odnosov z Izraelom in njegovimi subjekti, ki sodelujejo pri zasedbi ozemelj, podpira izraelske kršitve mednarodnega prava, oziroma, v nasprotnem primeru, kako bi utemeljila finančno podporo, ki jo EU nudi preko svojih politik in s sodelovanjem?

Pisni odgovor visokega predstavnika/podpredsednika Josepa Borrella Fontellesa v imenu Evropske komisije

20.7.2023

Komisija ni seznanjena s tem, da bi se sankcije EU proti Mjanmaru/Burmi ali Rusiji izpodbijale, ker Svet ni uvedel sankcij proti Izraelu/Palestini. Kot je potrdilo Sodišče Evropske unije, ima Svet široko diskrecijsko pravico pri odločanju o uporabi in obsegu omejevalnih ukrepov glede na cilje zadevnih ukrepov. Tudi v okviru istega režima sankcij ni nobene obveznosti, da se na seznam uvrstijo vse osebe in subjekti, za katere bi lahko veljala merila za uvrstitev na seznam.

Stališče EU glede naselbin ostaja nespremenjeno: po mednarodnem pravu so naselbine nezakonite.

EU ne bo priznala nobenih sprememb meja iz leta 1967, razen če se o njih ne dogovorita strani. To stališče se odraža tudi v politiki EU do Izraela. V skladu s Smernicami o upravičenosti izraelskih subjektov in njihovih dejavnosti na ozemljih, ki jih Izrael okupira od junija 1967, do nepovratnih sredstev, nagrad in finančnih instrumentov iz sredstev EU od leta 2014[1], so do financiranja EU upravičeni samo izraelski subjekti s sedežem znotraj meja Izraela izpred leta 1967. Poleg tega se dejavnosti izraelskih subjektov, ki jih financira EU, ne smejo izvajati na ozemljih, ki jih Izrael zaseda od junija 1967.

*[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.C_.2013.205.01.0009.01.ENG&toc=OJ:C:2013:205:FULL

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja