Evropska poslanka Irena Joveva je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu nagovorila Evropski parlament glede odziva Evropske unije na vse hujše zatiranje protestov v Iranu in se z uporabo poziva protestnic in protestnikov »Ženske! Življenje! Svoboda!« pridružila njihovemu boju.

Poslanka Joveva je govor pričela s tem, da bi Iran lahko bil idilična država, če ne bi imel trenutnega vodstva pod taktirko aktualne vlade kot tudi če svet ne bi videl vsega, kar se trenutno dogaja v Iranu. Pri tem je omenila neprestano zatiranje ljudi, kratenje temeljnih človekovih pravic, celo smrtnih kazni in arbitrarnih aretacij z mučenjem ter umori protestnikov.

A prav ta represija in tragične usode Mahse Amini ter mnogih drugih so, kot poudarja Joveva, tokrat dosegle nasprotni učinek, saj so v revoluciji združile tako Iranke kot Irance. “Združila so vse sloje, stare, mlade, etnične manjšine, zaposlene v naftni industriji, vrhunske športnike,” je povedala poslanka in spomnila, da so iranski nogometaši pred dnevi na svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju bojkotirali petje nacionalne himne.

“S tem so pomen te revolucije postavili na svetovni oder in se jasno pridružili boju, ki so ga doslej v Iranu praviloma vodile ženske. Torej boju za pravice žensk, ki dobiva podporo z vseh koncev sveta – tudi iz te hiše. Prekinili smo stike z Iranom in prav je tako.”

Nagovor je poslanka zaključila s pozivom protestnic in protestnikov »Ženske! Življenje! Svoboda!« 

Celoten nagovor poslanke si lahko pogledate na povezavi tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.