Pisno vprašanje Evropski komisiji

14.11.2022

Izrael je od leta 2016 na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu porušil objekte, ki jih je financirala EU, v vrednosti 2.255.620 EUR. Junija 2022 so bile izdane odredbe o ustavitvi gradnje ali rušenju za 55 objektov, ki so jih financirale EU in njene države članice, njihova vrednost pa je ocenjena na več kot 222.000 EUR. Odkar je Urad OZN za usklajevanje humanitarnih dejavnosti začel beležiti podatke, je to največje število objektov za pomoč, ki jim v enem mesecu grozi rušenje. Večina teh objektov je bila v naseljih Masafer Jata, kjer zdaj več kot 1000 prebivalcev čaka na rušenje svojih domov.

EU je od Izraela večkrat zahtevala odškodnino za svoj izgubljeni davkoplačevalski denar, a je Komisija v nedavnem odgovoru priznala, da uporaba diplomatskih in političnih poti ni bila uspešna. Izrael v finančnem smislu ni občutil nobenih posledic za nezakonito rušenje in kršitve človekovih pravic.

  • 1.Ali je Komisija državam članicam posredovala seznam možnosti, ki so na voljo, da bi dobile odškodnino in zaščitile pomoč za ranljive skupnosti na območju C, vključno s tem, da bi sredstva, ki jih je EU izgubila zaradi rušitev, odbili od financiranja dvostranskega sodelovanja med EU in Izraelom?
  • 2.Ali bo Komisija pojasnila, katere druge možnosti je preučila, da bi od Izraela po skoraj desetih letih zaskrbljenosti, obsodb in neuspešnih diplomatskih prizadevanj Evropske unije izterjala odškodnino?
Pisni odgovor komisarja Janeza Lenarčiča v imenu Evropske komisije

6.1.2023

EU še naprej odločno nasprotuje izraelski politiki naseljevanja in nezakonitim ukrepom, sprejetim v zvezi s tem[1]. Izrael je večkrat opomnila, da mora izpolniti svoje obveznosti po mednarodnem pravu, zlasti mednarodnem humanitarnem pravu, do palestinskega prebivalstva na zasedenem Zahodnem bregu, vključno z območjem C in vzhodnim Jeruzalemom.

Poleg tega javna prizadevanja EU vključujejo pogoste obiske predstavnikov EU in njenih držav članic na različnih lokacijah zasedenega palestinskega ozemlja[2].

Komisija beleži vsa rušenja in zaplembe struktur, ki jih financirajo donatorji, kot tudi sredstev, ki jih financira EU, in s tem povezano finančno škodo.

V tej fazi se ni razpravljalo o seznamu možnosti za pridobitev odškodnine od Izraela za finančna sredstva, ki jih je EU izgubila zaradi rušenj.

Izrael je bil večkrat pozvan, naj vrne ali nadomesti sredstva, ki jih je porušil, demontiral ali zaplenil in ki jih je financirala EU. EU še naprej uporablja različne diplomatske in politične kanale, da bi okrepila svoje stališče in učinkovitost splošne podpore EU, tudi z nedavno izjavo EU na seji Pridružitvenega sveta.

Svet mora soglasno odločiti o morebitnem sprejetju omejevalnih ukrepov EU.

[1] Nekateri nedavni primeri izdanih izjav so na voljo tukaj: https://www.eeas.europa.eu/eeas/statement-high-representative-josep-borrell-settlement-expansion-givat-hamatos_en?etrans=sl; https://www.eeas.europa.eu/eeas/israel-statement-spokesperson-new-settlement-expansion_en?s=200&etrans=sl; https://www.eeas.europa.eu/eeas/israelpalestine-statement-spokesperson-developments-occupied-east-jerusalem_en?s=200&etrans=sl
[2] V skupnem pismu, ki sta ga diplomatski misiji v Jeruzalemu in Ramali novembra 2022 poslali službi za usklajevanje vladnih dejavnosti na ozemljih (COGAT), so podrobno opisani primeri rušenja in zaplembe med junijem in septembrom 2022, navedene so obveznosti Izraela po mednarodnem humanitarnem pravu in ponovno je poudarjeno, da sta zaplemba in rušenje struktur, ki se financirajo iz pomoči donatorjev, nesprejemljiva. Na lokalni ravni so organizirani pogosti obiski, pri čemer je zadnji potekal 21. novembra 2022. Po porušenju šole je bila objavljena naslednja izjava: https://www.eeas.europa.eu/eeas/palestine-statement-spokesperson-israeli-demolition-school-masafer-yatta_en?s=206&etrans=sl

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja