“ENVI. V bruseljskem balončku vsi vemo, kaj je to, ampak sama prej seveda nisem. Če bi mi kdo rekel ENVI, bi verjetno najprej pomislila, da je mislil na “envy” (zavist). A ne gre za zavist.

Čeprav … morda nam kolegice in kolegi iz drugih držav lahko tudi malo zavidajo vsaj v povezavi z novico, ki jo bom zdaj delila z vami.

Torej: ENVI je okrajšava za odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane. V tem odboru smo iz Slovenije Milan BrglezLjudmila Novak in moja malenkost.

In v tem odboru smo slovenski poslanci – glede na velikost nacionalne delegacije – med najuspešnejšimi pri dejavnostih na področju zakonodajnih aktivnosti glede zdravja!

Dostikrat slišim stavke v smislu “pa saj Slovenija v EU res ni uspešna”, “saj ne morete nič, premajhni smo” … zato me je ta analiza raziskovalnega portala EU matrix, bruseljskega think-tanka, ki se osredotoča na raziskovanje EU politik, res razveselila. Ponosna sem, da je naše delo opaženo.

To seveda ne pomeni, da smo storili že dovolj. Veliko dela nas še čaka. Če se osredotočim zgolj na prednostne naloge, je med njimi recimo predlog regulacije evropskega podatkovnega zdravstvenega prostora, ki prinaša predvsem podporo temu, da lahko ljudje prevzamejo nadzor nad lastnimi zdravstvenimi podatki, obenem pa omogoča EU, da v celoti izkoristi potencial, ki ga ponujajo varna izmenjava, uporaba in ponovna uporaba zdravstvenih podatkov. Ključna bo recimo še evropska strategija za zdravila, ki bo lahko imela zelo velik vpliv na nadaljnji razvoj zdravil v Evropi in tudi na njihovo dostopnost, kar je zelo pomembno pri spopadanju z boleznimi, še posebej, ko gre za redke bolezni ali pa nove, še neraziskane oblike.

Omenjeni odbor je sicer pristojen za precej aktualnih področij politik, poleg javnega zdravja še za podnebne spremembe, varstvo biotske raznovrstnosti, krožno gospodarstvo, uporabo kemikalij in pesticidov … Je tudi največji odbor v Evropskem parlamentu.

S področjem zdravja sem se ukvarjala tudi v posebnem odboru za boj proti raku, kjer smo svoje delo zaključili s sprejemom evropske strategije v boju proti tej zahrbtni bolezni. Zdaj pa sem članica posebnega odbora za pandemijo. Aktivno sodelujem še v različnih medskupinah, ki se osredotočajo na izboljšanje javnega zdravja, na primer medskupine za boj proti raku, za invalide, za podnebne spremembe, biotsko raznovrstnost in trajnostni razvoj. Vse to po mojem mnenju pripomore k iskanju priložnosti za izboljšave trenutnega stanja ter ukrepe v interesu vseh prebivalk in prebivalcev Unije.”

Podrobnosti analize si lahko preberete tukaj: https://eumatrix.eu/…/mep-influence-index-2022-top-5…

– Irena

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja