Evropska poslanka Irena Joveva je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu nagovorila Evropski parlament glede protievropske skrajne desnice v EU. V govoru je dejala, da je dovolj zatiskanja oči, saj da je skrajni čas, da Evropo razbremenimo kleptokratskih avtokratskih teženj ter zavarujemo naše vrednote in Unijo.

Pri tem se je navezala na raznovrstna grozljiva dejanja, kot so omejevanje človekovih pravic, napadi na svobodno novinarstvo in člane LGBTQI+, nespoštovanje vladavine prava, koruptivne prakse ter širjenje nestrpnosti – vse te namreč podpira ali celo spodbuja evropska skrajna desnica.

Poslanka Joveva je poudarila, da vse omenjeno prikazuje pojemanje demokratičnih vrednot in porast neliberalnih teženj. Na primeru je ponazorila, da to počne tudi skrajna desnica v Sloveniji prek navideznega boja proti že dolgo neobstoječemu komunizmu.

Svoj govor je sklenila z opozorilom, da pomanjkanje ukrepov in rešitev skrajni desnici omogočata možnost nadaljnjega uspevanja in širjenja. V zaključni misli je dejala, da širjenje skrajne desnice pomeni konstantno rušenje temeljev EU.

Nagovor evropske poslanke Joveve si lahko ogledate tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja