Slovenski jezik je eden od 24 uradnih jezikov EU. Naj to velja tudi za digitalni svet EU, je v pogovoru za Svet24 povedala evropska poslanka Irena Joveva. Nekdanja novinarka, zdaj pa evropska poslanka v Bruslju glasno zastopa glas Slovenk in Slovencev – lahko rečemo, da kar dobesedno, saj opozarja na diskriminacijo slovenskega jezika, so zapisali pri portalu.

Poslanka je uvodoma odgovarjala na vprašanja glede poziva digitalnim velikanom zaradi diskriminacije slovenskega jezika.

“Poudariti želim, da gre tu za vse tiste, ki so lahko del tega digitalnega sveta samo s slovenščino. Gre za tiste, ki se z digitalnimi platformami tudi izobražujejo, vzgajajo svoje otroke, skrbijo za njihovo socializacijo. Navsezadnje gre za vsakogar, ki je gluh ali naglušen, tudi slep ali slaboviden konec koncev. Gre za starejše, ki niso zdaj kar vsi vešči tujih jezikov. Kar želim povedati, je to, da ni težava v tem, da te platforme obstajajo in da mi te izdelke lahko uporabljamo. Težava je v tem, da ni možnosti izbire, pri čemer je za marsikoga edina izbira materni jezik. Če se to ne upošteva, je to diskriminacija.”

Dodala je, da v trenutnem prehodu s televizijskih ponudnikov na digitalne nujno treba poskrbeti, da slovenščina ne bo prikrajšana.

“Na skupnem EU trgu ne sme biti pomembno, kdo je večji in kdo manjši ali koliko ljudi govori kateri jezik. Slovenija je ena od 27 držav članic EU, slovenski jezik je eden od 24 uradnih jezikov EU. Naj to velja tudi za digitalni svet EU.”

Ob tem je poslanka izpostavila, da se kot del poslanske skupine Renew Europe in kot članica odbora za kulturo in izobraževanje glasno zavzema za enakopravnost, tudi kultur ter jezikov.

Pojasnila je, da se bo kmalu pogovorila s predstavniki dveh podjetij, ki so z njo stopili v stik, sicer pa da se zaveda, da bo po vsej verjetnosti za konkretnejši uspeh potrebnega še več pritiska in to ne le z njene strani, na kar se pripravlja skupaj z ekipo.

“Pismo je bilo le prvi korak. Tu so še javni nagovori v plenarni dvorani Evropskega parlamenta, vprašanja in predlogi Evropski komisiji, širša iniciativa s kolegicami in kolegi iz drugih držav, že omenjeno javno zaslišanje na odboru za kulturo … Navsezadnje slovenščina ni edina, ki je prikrajšana, prav tako pa to ni edini problem, ki ga te platforme imajo.”

V nadaljevanju pogovora je poslanka pojasnila, zakaj je tudi sama podpisala poziv k umiku programa Nova24TV s programov v Evropskem parlamentu. Dotaknila se je še dogajanja na RTV Slovenija, pravic LGBTQI+ skupnosti in žensk do splava oziroma “enakopravnosti po meri” ter prihajajočih predsedniških volitev, pri čemer je razkrila tudi, komu bo dala svoj glas.

Pogovor si lahko preberete v današnji tiskani izdaji Svet24 novic in na spletu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja