Pisno vprašanje Evropski komisiji

29.9.2022

Izraelske sile so 18. avgusta 2022 ponovno napadle sedem vodilnih palestinskih organizacij za človekove pravice (Al Hakh, Ad Damir, neprofitno organizacijo Bisan Center for Research & Development, nevladno organizacijo Defence for Children International – Palestine, Zvezo odborov delavcev v kmetijstvu, Zvezo palestinskih ženskih odborov in Odborov delavcev v zdravstvu). Izraelska vojska je v teh nevladnih organizacijah (od katerih jih je bilo šest že po krivem obtoženih kaznivih dejanj) izvedla racije, kar pomeni neposredno grožnjo za njihove uslužbence, hkrati pa dodatno ogroža obstoj palestinske civilne družbe. Že leta smo priča podobnim napadom in zatiranju Palestincev. V skladu z nedavno izjavo Josepa Borella pa EU namerava nadaljevati srečanja v okviru pridružitvenega sveta EU-Izrael, s čimer bo še naprej zagotavljala legitimnost in podporo represivni izraelski politiki.

Čeprav EU odločno nasprotuje ruskemu zatiranju Ukrajine, Izraelu še naprej omogoča, da brez kakršnih koli posledic zatira Palestino. Ali lahko Komisija pojasni, kdaj bo EU začela ista vprašanja reševati na enak način in kdaj bo končno prenehala nagrajevati samovoljna dejanja Izraela in uničevanje palestinske civilne družbe?

Pisni odgovor visokega predstavnika/podpredsednika Josepa Borrella v imenu Evropske komisije

17.1.2023

EU je v nedavni izjavi za 12. sejo Pridružitvenega sveta EU-Izrael[1] ponovno poudarila svojo stalno podporo civilni družbi, ki prispeva k mirovnim prizadevanjem in krepitvi zaupanja med Izraelci in Palestinci. Svobodna in močna civilna družba je nepogrešljiva za spodbujanje demokratičnih vrednot in dvodržavno rešitev. EU poziva Izrael, naj se vzdrži vseh dejanj, ki bi organizacijam preprečila nadaljevanje njihovega ključnega dela na področju človekovih pravic, humanitarne pomoči in z razvojem povezanega dela na zasedenem palestinskem ozemlju.

[1] Stališče EU za 12. sejo Pridružitvenega sveta EU-Izrael, ki je potekala 3. oktobra 2022 v Bruslju, https://www.consilium.europa.eu/sl/press/press-releases/2022/10/03/european-union-s-position-for-the-association-council-s-12th-meeting-held-in-brussels-on-3-october-2022/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja