Evropska poslanka Irena Joveva je v torek, 18. septembra 2022, za Mozaik dneva na radiu Ognjišče spregovorila o dezinformacijah in njihovih nevarnostih ter o diskriminatornem pristopu digitalnih platform do slovenskega jezika. Po njenem prepričanju mora slovenščina postati digitalno enakopravna.

Poslanka je omenila dezinformacije kot problem sodobne družbe, saj te nastanejo zlahka in se tudi zlahka širijo. Izpostavila je pomen institucij, ki delujejo transparentno in ki znajo svoja preverjena sporočila približati ljudem.

Kot je povedala poslanka, je pri dezinformacijah pomembno, kdo stoji za njimi: “Meni se zdi najbolj problematično to, da politiki namerno izrabljajo te metode, strah in občutek nemoči ljudi, za doseganje svojih interesov. S tem pa politiki odvračajo pozornost od resničnih težav ljudi.

Dejala je, da imamo v digitalni družbi vsi pravico vedeti, a da mora biti to preverjeno, kredibilno in resnično. In ključno je vedeti, da zgolj naši akti in večja odgovornost platform ne bodo dovolj.

“Vedno bomo imeli manipulativne politike ali sisteme, ampak na nas samih bo, ali bomo res tako neumni in verjeli v nekaj, za kar bi nam že z letala moralo biti jasno, da gre za manipulacijo. Tu je ključno izobraževanje in osveščanje, ne le od tistih, ki izobražujejo, ampak tudi od nas, ki soodločamo in sooblikujemo odločitve in moramo prvi biti zgled.”

Nadalje se je poslanka Joveva dotaknila vprašanja svoje iniciative poziva direktorjem digitalnih platform. Pri tem je izrazila razočaranje, da do diskriminacije govork in govorcev slovenskega jezika sploh prihaja ter poudarila, da je pomembno imeti možnost izbire. Govorila je tudi o pomenu slovenščine na teh platformah za otroke, odraščajoče mladostnike, starostnike in gluhe ter naglušne.

Svoje misli je zaključila s tem, da bo sama storila vse v svoji moči za to, da bodo nadaljnje aktivnosti Evropskega parlamenta naslavljale tematiko dezinformacij, pa tudi, da se bo še naprej borila za to, da slovenski jezik končno dobi enakopraven pristop s strani digitalnih velikanov.

Radijskemu intervjuju lahko prisluhnete tukaj (od 5:15 dalje).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja