Evropska poslanka Irena Joveva se je v nedeljo, 25. septembra 2022, v Varšavi na Poljskem udeležila dogodka EUROPE 2050. V govoru je izpostavila, da so iliberalne tendence v EU še vedno zelo prisotne, stanje pa se ponekod še celo poslabšuje. Dodala je, da iliberalizem v EU predstavlja enega večjih izzivov, kar je med drugim ponazorila s slovenskim primerom med letoma 2020 in 2022. 

V tem času je slovenska vlada na čelu z Janezom Janšo silovito napadala javne medije, grozila in pritiskala na novinarje s ciljem prizadejanja škode medijski svobodi ter podrejanja medijske krajine samovolji prejšnje oblasti. Obenem je resno ogrozila obstoj Slovenskem tiskovne agencije, počeli pa so še marsikaj, čemur se je po navedbah poslanke slovensko volilno telo uprlo in na letošnjih parlamentarnih volitvah zmago namenilo liberalni stranki.

Neverjetno sem ponosna na to, kar nam je uspelo doseči. Res smo zmagali v pomembni in prepotrebni bitki proti iliberalizmu. Vendar bi bilo neumno verjeti, da smo zmagali v vojni in izbrisali iliberalne težnje naše ekstremistične desne stranke.

Opozorila je, da so posledice delovanja prejšnje vlade najbolj vidne v trenutnem stanju na javni RTV, kjer je največja opozicijska stranka pridobila absolutni nadzor in tako nadaljuje svoje napade na medijsko svobodo in preprečuje novinarjem kritično poročanje.

Joveva je pojasnila, da je bila EU ustanovljena na podlagi šestih vrednot: človekove pravice, svoboda, demokracija, enakost, pravna država in človekovo dostojanstvo. “Odmik od teh vrednot je lahko tisto, kar bi EU potencialno zlomilo, saj postajajo omenjene vrednote vse bolj priljubljena tarča napadov vodilnih akterjev iliberalnega populizma.

Ob tem je prepričana, da bo liberalni blok Slovenije ostal enoten in storil vse, da Slovenija ne bo nikoli več dočakala vlade Janeza Janše.

Na dogodku so poleg evropske poslanke Irene Joveve sodelovali tudi drugi vidni člani skupine Renew Europe, med drugim Stephane Sejourne, predsednik skupine Renew Europe v Evropskem parlamentu, Szymon Holownia, predsednik stranke Polska 2050, in evropski komisar Thierry Breton.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja