Evropska poslanka Irena Joveva je v sklopu pogovorov Z Jovevo na Ti v ponedeljek, 4. julija 2022, s svojimi sledilci na Instagramu spregovorila o aktualnih temah v evropski politiki. Med drugim se je dotaknila tudi oblikovanja nove sredinske, liberalne stranke v Sloveniji, ki po njenem mnenju prinaša konsolidacijo političnega prostora: “Menim, da je prav, da se je liberalna sredina konsolidirala in verjamem da smo zdaj kot politična sila najmočnejši v Sloveniji.”

Del nje je postala tudi stranka LMŠ, na listi katere je bila poslanka leta 2019 izvoljena v Evropski parlament. Na vprašanje, ali to dejstvo kaj spremeni način njenega dela in delovanja znotraj parlamenta, je poslanka izpostavila, da ne, saj še vedno pripada poslanski skupini Renew Europe in še naprej glasuje po svoji vesti, glede na svoja stališča in vrednote.

Odgovorila je tudi na vprašanje o tem, kaj omembe vrednega bodo evropski poslanci sprejemali na aktualnem plenarnem zasedanju. Omenila je potrditev vstopa Hrvaške v območje evra s 1. januarjem 2023 in predstavitev čeških prioritet predsedovanja, predstavila pa je tudi ključen dokument tega plenarnega zasedanja, in sicer akt o taksonomiji oz. klasifikaciji zelenih naložb, ki ga je pripravila Evropska komisija s ciljem, da Evropa do leta 2050 postane podnebno nevtralna.

V nadaljevanju se je Joveva dotaknila področja regulacije spleta oz. aktov o digitalnih storitvah (DSA) in digitalnih trgih (DMA), ki bosta stopila v veljavo v letu 2024.

”Gre za zakonska akta, ki določata pravila, ki bodo omogočila boljši digitalni svet za uporabnike.”

S slednjima EU načrtuje postavljanje pravil digitalnim velikanom in možnost vpogleda v delovanje njihovih algoritmov. Izpostavila je še pričakovano omejitev targetiranega oglaševanja na digitalnih omrežjih.

Evropska poslanka je pogovor nadaljevala z zelo aktualno tematiko – nezainteresiranostjo ter neodločnostjo EU glede držav Zahodnega Balkana. Joveva se je strinjala z izjavo sledilca, da gre za ignoranco Unije. Gre za izredno pomembno strateško regijo. Poslanka meni, da bi bilo prav, da bi bila EU bolj odločna v dejanjih in državam Zahodnega Balkana omogočila evropsko perspektivo, saj je to najboljša alternativa za vse.

Ob koncu IG live pogovora je Joveva spregovorila še o stanju na področju pravic LGBTQI+.

”Nobena pravica ni samoumevna. Za vse se je treba boriti in jih vsakič jasno ter glasno poudarjati.”

Celoten pogovor si lahko ogledate na povezavi TUKAJ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja