Pisno vprašanje Evropski komisiji

6.7.2022

Komisija je pred nekaj dnevi predstavila dokument v zvezi s pripravo predloga proračuna za leto 2023 (SEC(2022)0250), v katerem je za program Erasmus+ predlagan proračun v višini 3,4 milijarde EUR. Proračun tega vodilnega programa za obdobje 2021–2027 je skoraj podvojen, kar odraža njegovo rast in nove ambicije za to obdobje, kot so vključevanje ljudi z manj priložnostmi, nove kategorije udeležencev (npr. šolarji in odrasli učeči) ter ekologizacija programa. Vendar tega povečanja ni bilo videti niti v proračunu za leto 2021 niti v proračunu za leto 2022, zato veliko projektov ni bilo mogoče financirati, kar je žal pomenilo, da pričakovanja udeležencev niso bila izpolnjena.

1. Da bi nacionalne agencije lahko zadostile potrebam udeležencev programa Erasmus+ in da bi se izpolnila visoka pričakovanja, ki jih je prinesla podvojitev proračuna, je potreben linearen proračun, ne pa njegovo eksponentno povečanje ob koncu programskega obdobja, ki utegne ogroziti delovanje programa. Ali namerava Komisija to upoštevati pri proračunu za leto 2023?

2. Komisija je zaradi vojne v Ukrajini in potrebe po sprejemu ukrajinskih študentov napovedala, da bodo od proračunskega leta 2027 naprej finančna sredstva večja na začetku programskega obdobja. Ali se to že odraža v predlogu proračuna za leto 2023?

Pisni odgovor komisarke Marije Gabriel v imenu Evropske komisije

2.9.2022

Leta 2023 bo program Erasmus+ nadaljeval svojo dolgoletno misijo podpiranja čezmejne učne mobilnosti, ki jo je prekinil izbruh pandemije COVID-19. Prav tako bo program še naprej zagotavljal nepogrešljivo podporo partnerstvom za projekte sodelovanja in razvoju politik.

Prispeval bo tudi k odpravljanju posledic ruske invazije na Ukrajino, zlasti z zagotavljanjem stalnega učenja ter pomočjo sistemom izobraževanja in usposabljanja pri delovanju v takšnih pogojih, podporo učečim in učiteljem, šolam, ustanovam za poklicno izobraževanje in usposabljanje ter visokošolskim ustanovam, pa tudi mladinskim organizacijam in nevladnim organizacijam.

Program Erasmus+ se je prav tako izkazal za odpornega na pandemijo, zato je Komisija predlagala, da se njegov proračun v primerjavi z letom 2022 poveča za 146,8 milijona evrov. To je v skladu z večletnim finančnim profilom, osredotočenim na konec programskega obdobja in sprejetim v okviru večletnega finančnega okvira, ki predvideva linearno povečanje v prvih letih programa in znatno večje povečanje v letu 2027.

Večletni finančni okvir zagotavlja tudi dodatna sredstva za program Erasmus prek okrepitve v skladu s členom 5 uredbe o večletnem finančnem okviru, ki je bila vzpostavljena s tehnično prilagoditvijo večletnega finančnega okvira za leto 2023, kot je predvideno v členu 4(1)(e) uredbe o večletnem finančnem okviru[1]. Za Erasmus+ to pomeni približno 256,2 milijona evrov v odobritvah za prevzem obveznosti.

Poleg tega bi lahko pravočasno razmislili o dodatnem povečanju finančnih sredstev na začetku programskega obdobja od leta 2027, in sicer v obliki predloga v dopolnilnem pismu Komisije, med drugim za podporo potrebam več učencev, študentov in učiteljev, ki bežijo iz Ukrajine.

[1] https://ec.europa.eu/info/strategy/eu-budget/long-term-eu-budget/2021-2027/documents_sl

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja