Pisno vprašanje Evropski komisiji

24.3.2022

V aprilu tega leta se bo sestala odprta delovna skupina OZN za staranje, da bi okrepila varstvo človekovih pravic starejših. Skupina je bila ustanovljena, da bi pripravila predloge za nov mednarodni instrument za varstvo človekovih pravic starejših državljanov, pri svojih raziskavah pa je opredelila pomanjkljivosti na področjih, kot so enakost in nediskriminacija ter dostop do trga dela.

EU je sprejela ukrepe za vključitev pravic starejših v svoj program, tudi s svojim akcijskim načrtom za človekove pravice in demokracijo ter nedavnimi sklepi Sveta. Komisija je pred kratkim objavila tudi zeleno knjigo o staranju, Parlament pa je lansko leto v zvezi s tem vprašanjem sprejel resolucijo z naslovom Stara celina se stara.

Pred aprilskim srečanjem odprte delovne skupine nas zanima:

1. Ali namerava EU s pisnimi prispevki ali načrtovanjem udeležbe na visoki ravni v naslednji odprti delovni skupini prevzeti vodilno vlogo v razpravah?

2. Kateri ukrepi so bili sprejeti za spodbujanje redne razprave o pravicah starejših in potrebi po dodatni zaščiti zaradi pandemije?

3. Kako bo EU upoštevala stališča starejših v EU pri oblikovanju stališča in pripravi delegacije za odprto delovno skupino?

Pisni odgovor komisarja Didierja Reyndersa v imenu Evropske komisije

1.9.2022

Komisija želi spoštovane poslance in poslanke napotiti na izjave, ki jih je EU[1] podala v odprti delovni skupini Združenih narodov (OEWG) za staranje aprila 2022. EU je na zasedanju zastopala delegacija EU pri ZN.

Komisija spodbuja in varuje temeljne pravice, vključno s pravicami starejših tako, da zagotavlja, da so vsi zakonodajni, politični in upravni ukrepi, ki spadajo v pristojnost EU, v skladu z Listino EU o temeljnih pravicah.

EU ima v razpravi o morebitnem obstoju normativnih vrzeli v zvezi s pravicami starejših odprt pristop. EU bo dejavno spodbujala nadaljnje razprave z državami članicami EU v Svetu, da bi oblikovali skupna stališča glede v prihodnost usmerjene agende, dogovorjene v okviru letošnje odprte delovne skupine.

Komisija je v stiku s platformo Age Platform Europe, glavno organizacijo, ki zastopa interese starejših, in številnimi drugimi zadevnimi deležniki na vseh ravneh, vključno z mednarodnimi organizacijami in vladami tretjih držav. Komisija tudi finančno podpira platformo Age Evropa in druge organizacije, ki se zavzemajo za pravice starejših, in sicer z nepovratnimi sredstvi za poslovanje.

Poleg tega je Komisija v skladu s strategijo za okrepitev uporabe Listine o temeljnih pravicah v EU[2] v stiku z Evropsko mrežo organov za enakost (EQUINET), Evropsko mrežo nacionalnih institucij za človekove pravice (ENNHRI) in organizacijami civilne družbe, ki si prizadevajo za spodbujanje človekovih pravic, vključno s pravicami starejših.

[1] Izjava Evropske unije na 12. zasedanju odprte delovne skupine za staranje z namenom, da bi izboljšali varstvo človekovih pravic starejših, točka 5: splošna razprava, ki jo je podal veleposlanik Silvio Gonzato, namestnik vodje delegacije Evropske unije pri Združenih narodih – 11. april 2022, New York https://www.eeas.europa.eu/delegations/un-new-york/eu-statement-%E2%80%93-un-open-ended-working-group-ageing-general-discussion_en?s=63 , Zaključna izjava EU https://www.eeas.europa.eu/delegations/un-new-york/eu-statement-%E2%80%93-un-open-ended-working-group-ageing-closing-statement_en
[2] Strategija za okrepitev uporabe Listine o temeljnih pravicah v EU: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/?uri=CELEX%3A52020DC0711&qid=1608047356199, COM(2020)0711 final z dne 2. decembra 2020.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja