Evropska poslanka Irena Joveva je v petek, 25. februarja 2022, za TV IDEA spregovorila o aktualnem dogajanju tako doma kot v EU. Med drugim o Ukrajini in ruski agresiji, o vladavini prava in stanju v medijih ter pogledu poslanke na letošnje supervolilno leto v Sloveniji.

Uvodoma je poslanka Joveva ostro obsodila napad in agresijo Rusije proti Ukrajini, a dodala, da ljudem ne bodo pomagale obsodbe, temveč odločno ukrepanje. Zavzela se je za vseobsegajoče sankcije, ki bi dosegle tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina, njegov ožji krog sodelavcev in oligarhe, saj bi ga tako najbolj onemogočili. Obenem je pohvalila hiter in enoten odziv EU.

“Ruskemu predsedniku je treba dati zelo jasno vedeti, da nihče ni vsemogočen. Tudi on [op. Putin] ni vsemogočen, ne glede na to, da vodi državo, kot je Rusija. Živimo v 21. stoletju, kjer obstaja mednarodno pravo, pogodbe, zaveze, memorandumi, dogovori, in da preprosto ne more nekdo početi vsega, kar se mu zahoče. Predvsem pa ne nekdo, ki si očitno želi neke druge čase nazaj.” 

Sogovornika sta se v nadaljevanju dotaknila področja vladavine prava in nedavne razsodbe Sodišča Evropske unije, ki je zavrnilo pritožbi Madžarske in Poljske na novo zakonodajo Unije o pogojevanju evropskega denarja s spoštovanjem vladavine prava. Sodišče je s tem potrdilo veljavnost evropskih predpisov, ki predvidevajo zamrznitev izplačevanja evropskih sredstev v primeru nespoštovanja pravil vladavine prava. Poslanka Joveva je poudarila, da je zamrznitev sredstev skrajni ukrep, toda nujen za države članice oziroma voditelje, ki ne spoštujejo vladavine prava oziroma zlorabljajo denar evropskih davkoplačevalcev za osebne ali napačne interese.

Na vprašanje o vplivu madžarskega kapitala na dogajanje v Sloveniji je Joveva odgovorila, da gre v prvi vrsti za posledico visoke povezanosti slovenskega in madžarksega predsednika vlade. Sama vidi situacijo kot potencialno vračanje uslug med Janezom Janšo in Viktorjem Orbanom. Poudarila je pomen menjave oblasti na prihajajočih volitvah, da ne bi tudi Slovenija pristala tam, kjer sta Madžarska in Poljska.

Poslanka Joveva je ob vprašanju o stanju medijev v Sloveniji izrazila skrb, saj je stanje na omenjenem področju že dlje časa slabo, z nastopom aktualne oblasti pa se je drastično poslabšalo. Neodvisni mediji so tako podvrženi blatenju, napadom in pritiskom. Na evropski ravni v ta namen pripravljajo Akt o svobodi medijev, ki bo poslancem oziroma komisiji zagotovil močnejša orodja za ukrepanje na tem področju.

Na koncu sta se sogovornika dotaknila še aktualnega ‘supervolilnega leta’ 2022. Poslanka je dejala, da gre za resnično pomembne volitve, saj bomo odločali o tem, ali bomo ostali na poti zdrsa v iliberalizem ali pa se bomo vrnili na pot liberalne demokracije. Verjame, da se ljudje zavedajo pomembnosti teh volitev, ki jih sama vidi kot svojevrsten referendum.

Posnetek pogovora, kjer je poslanka spregovorila tudi o drugih temah, kot so nedavni obisk predsednika skupine Renew Europe v Ljubljani, zdravstveni krizi in raziskavi Eurobarometra, si lahko pogledate TUKAJ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja