Pisno vprašanje Evropski komisiji

18.11.2021

Ingeborg Beugel, nizozemska novinarka, ki živi v Grčiji, je tarča sistematične kampanje blatenja v družbenih medijih in vladi prijaznem tisku zaradi ostrega vprašanja, ki ga je postavila grškemu predsedniku vlade Kiriakosu Micotakisu v zvezi z zavračanjem migrantov, ki naj bi ga izvajala grška obalna straža. Zaradi te kampanje blatenja je bila napadena na ulici. Poleg tega je župan grškega otoka Hidra, ki je blizu vladajoči stranke Nova demokracija, vložil tožbo proti Ingeborg Beugel dan po tem, ko je komentirala rezultate lokalnih volitev v Hidri, kjer živi tudi sama.

Ob upoštevanju, da se tožbe za onemogočanje udeležbe javnosti vse pogosteje uporabljajo proti novinarjem v EU in da je Parlament nedavno glasoval za strožji pravni okvir za zaščito novinarstva in svobode govora:

Kako namerava Komisija zaščititi novinarje in svobodo govora, dokler države članice ne bodo začele izvajati prihodnje direktive proti strateškim tožbam za onemogočanje udeležbe javnosti?

Pisni odgovor komisarke in podpredsednice Věre Jourove v imenu Evropske komisije

12.1.2022

Komisija trenutno pripravlja pobudo za zaščito novinarjev in zagovornikov pravic pred strateškimi tožbami za onemogočanje udeležbe javnosti. Ta pobuda je načrtovana za leto 2022 in bo zajemala celovit sveženj zakonodajnih in nezakonodajnih ukrepov. Da bi Komisija opredelila težave na tem področju , je začela odprto javno posvetovanje in namensko posvetovanje z nacionalnimi sodišči, ki bo trajalo do 10. januarja 2022.

Komisija v okviru poročil o stanju pravne države že spremlja stanje na področju pluralnosti medijev, vključno s strateškimi tožbami za onemogočanje udeležbe javnosti. Poleg tega podpira pobude, namenjene spremljanju kršitev na področju tiska in medijev ter pomoči novinarjem s praktično in pravno podporo, kot je Evropsko središče za svobodo tiska in medijev.

Komisija je 16. septembra 2021 sprejela priporočilo o zaščiti, varnosti in opolnomočenju novinarjev[1] ter trenutno pripravlja evropski akt o svobodi medijev za njihovo zaščito v EU.

[1] Priporočilo Komisije o zagotavljanju zaščite, varnosti in opolnomočenja novinarjev in medijskih delavcev v Evropski uniji, (C(2021)06650 final).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja