V petek, 22. oktobra 2021, je bila evropska poslanka Irena Joveva govorka na virtualni otvoritvi kampanje “Time to act: Ne dovolite, da vas pandemija covida ustavi pri obvladovanju raka.” Pandemija je razgalila obstoječe vrzeli v naših zdravstvenih sistemih, še posebej pri presejalnih programih. V tem času je bilo namreč opravljenih kar 100 milijonov presejalnih testov manj kot običajno, s čemer so povezani tudi zaostanki pri diagnozi raka. Trenutni izzivi nas učijo, da sodi obvladovanje raka med prioritetne zdravstvene politike po vsej Evropi.

Poslanka je uvodoma opozorila na nenehno naraščanje števila obolelih za rakom, hkrati pa nas je pandemija soočila še z dodatnim zdravstvenim izzivom. Zdelo se je, da druge zdravstvene težave ne obstajajo. To je bolnikom z rakom povzročilo še dodatno breme tesnobe in negotovosti.

Izpostavila je prizadevanja odbora za boj proti raku (BECA), da se z rakom povezane tematike vrnejo na vrh evropske agende ter da se bolnikom in preživelim zagotovi podpora. Meni, da je treba okrepiti tudi preventivo, raziskave, osredotočanje na individualno medicino ter izboljšati sodelovanje med oblikovalci politik, strokovnjaki in raziskovalci pri reševanju tega vprašanja. “Preventiva je izredno pomembna. Testi, raziskave in zgodnja diagnoza lahko rešijo življenja. Dostop do teh bi moral biti omogočen vsem, ne glede na njihov socialni status ali kraj rojstva,” je še dodala Joveva. Prepričana je, da so se obstoječe neenakosti med prebivalci držav, pa tudi med državami članicami Unije, le še povečale,  zato se ji zdi dostop do zgodnjega preprečevanja in zdravljenja ključen, iz česar izhaja tudi zahteva po Evropskem registru rakavih neenakosti.

Kot je še povedala poslanka, v BECA poročilu odločno podpirajo uvedbo nove sheme za odkrivanje raka, ki bo državam članicam pomagala zagotoviti, da bo devetdesetim odstotkom prebivalstva Unije, ki izpolnjujejo pogoje za preglede raka dojk, materničnega vratu ter debelega črevesa in danke,  omogočen prvi pregled do leta 2025. Ob tem je izpostavila tudi pomen močnega evropskega trga zdravil, ki lahko vsem zagotovi enak dostop do zdravljenja. “Pandemija nas je naučila pomembne lekcije. Okrepiti moramo naše zdravstvene sisteme in sprejeti boljše politike, da bomo bolj pripravljeni na morebiten pojav nove krize, pa naj si bo finančne ali zdravstvene,” je še dodala.

“Nikoli se ne bom nehala boriti za bolnike in njihove družine, ker – prvič – vem, koliko ta bolezen lahko vzame, in – drugič – ker je to najmanj, kar lahko kot oblikovalka politik storim.”

Joveva je nagovor sklenila z ugotovitvijo, da se pravo delo šele pričenja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja