V sredo, 29. septembra 2021, se je evropska poslanka Irena Joveva kot gostujoča govornica na daljavo udeležila spetnega sprejema Evropske zborovske zveze (European Choral Association – Europa Cantat), kjer so predstavili dosedanje dosežke in prihajajoče projekte. 

Evropska poslanka Joveva je v svojem nagovoru izpostavila, da jo veseli, da se razprava o kulturi še vedno ohranja, še posebej v teh časih: »Umetnost je veliko več kot le fizični vidik ustvarjalnosti. Umetnost je tudi glasba. Med zaprtjem javnega življenja smo vsi videli, da je to združujoča sila. Ne samo, da združuje, ampak lahko tudi povezuje različne kulture, vere…«

V nagovoru je Joveva omenila tudi festival Europa Cantat, ki je letos v hibridni obliki potekal v Ljubljani. Po mnenju poslanke so tovrstni dogodki tudi dokaz, kako pomembni so koncerti in dogodki v živo, kako pomembno je umetnost začutiti iz prve roke. Je bila pa ta hibridna oblika po njenem mnenju tudi priložnost, da so festival približali poslušalcem, ki običajno na takšne dogodke ne pridejo.

Vsi pojemo, saj nam to prinaša fizične, psihološke, izobraževalne in tudi socialne koristi, je zapisano na spletni strani organizatorjev sprejema. Evroposlanka je zato svoj nagovor sklenila s prošnjo, naj s petjem nadaljujejo in s tem širijo pozitivne vibracije skozi glasbo in kulturo. »Zemlja brez umetnosti je samo eh. (Earth without art is just eh).«

Evropska zborovska zveza je neprofitna organizacija oziroma mreža organizacij, zborov in posameznikov na področju kolektivnega petja v Evropi, katere namen je prispevati k medsebojnemu razumevanju med evropskimi narodi, njihovo glasbo, jeziki in kulturnim življenjem. S svojim članstvom predstavljajo več kot 2,5 milijona pevcev, vokalnih voditeljev/dirigentov, ustvarjalcev/skladateljev, vzgojiteljev/učiteljev in menedžerjev v več kot 40 evropskih državah.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja