V petek, 24. septembra 2021, se je evropska poslanka Irena Joveva kot gostujoča govornica na daljavo udeležila dogodka “Skupna zgodovina nas združuje za prihodnost”. Ob mednarodnem dnevu miru so ob pomniku miru na Cerju pripravili tradicionalno druženje mladih z evropskimi poslanci. Med drugim je Joveva mladim sporočila, da poosebljajo esenco Evropske unije.

Gimnazija Nova Gorica, ki je v preteklem šolskem letu sodelovala v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS), je skupaj z II. Gimnazijo Maribor organizirala že tradicionalno druženje mladih z evropskimi poslanci ob praznovanju dneva miru in počastitve tridesetletnice samostojnosti Slovenije. V okviru praznovanja so učitelji-mentorji in dijaki Gimnazije Nova Gorica prejeli tudi prenosni pokal ter naziv Naj šola ambasadorka programa EPAS.

Evropska poslanka Joveva se je dogodka udeležila virtualno. V svojem nagovoru je izpostavila, da jo veseli, da so ravno dijakinje in dijaki nosilci projekta Meja in da s tem aktivno kažejo, kako je treba podirati takšne in drugačne meje: »Vi predvsem s strpnostjo, sprejemanjem drugačnosti in sobivanjem ob državni meji dokazujete, da je meja prepustna membrana.  S tem podirate marsikatere meje v miselnosti. Poosebljate esenco Evropske unije.« Po njenem mnenju so mladi glavni protagonisti prihodnosti in gonilo sprememb.

»Naslednje leto bo, po napovedih predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, leto evropske mladine,« je dejala poslanka in dodala, da so bili v nedavnem nagovoru predsednice Komisije v ospredju prav mladi. V nadaljevanju je evroposlanka Joveva mladim čestitala za zmago v okviru programa EPAS. Zaželela jim je čim več radovednosti in neustrašnosti ter uspeha v novem letu programa Šola ambasadorka.

Celoten video nagovor si lahko ogledate spodaj:

Poleg evropske poslanke Irene Joveve so se pogovora z mladimi udeležili še Ljudmila Novak, Milan Brglez, Klemen Grošelj ter nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle. Ob robu praznovanja so posadili drevo miru ter prisluhnili krajšemu kulturnemu programu.

Danes smo na Cerju s ponosom🤩 izročili pokal programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta #EPAS🏆🇪🇺 dijakom in…

Objavil/a Evropski parlament Slovenija dne Petek, 24. september 2021

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja