Evropska poslanka Irena Joveva je bila v četrtek, 29. aprila 2021, kot glavna govornica gostja zaključnega zasedanja evropskega mladinskega seminarja Evropskega parlamenta. Tema je bila vloga Evropske unije pri podpori svobode tiska in medijske pismenosti ter pri zamejevanju lažnih in izmišljenih novic ter dezinformacij. Poslanka Joveva je mladim spregovorila tako iz izkušenj nekdanje novinarke kot tudi evropske poslanke.

Seminarja se je udeležila mednarodna skupina študentov iz Luksemburga, Poljske in Litve. Še posebej jih je zanimala vloga Evropske unije v boju proti dezinformacijam. Na ekipnih virtualnih delavnicah, ki so se odvijale v dopoldanskem času, so razvijali predloge, ideje in rešitve, ki bi lahko v tem smislu izboljšali evropsko medijsko in družbeno krajino. Predstavili so jih evropski poslanki, nato pa so jih skupaj predebatirali. Uvodoma je Joveva z njimi delila osebno zgodbo o diskreditacijah in izmišljenih novicah, ki so jih ob njenem vstopu v politiko širili politični nasprotniki. »Kljub temu je treba ostati avtentičen – to, da ne znam blefirati, da sem vljudna, a tudi neposredna in direktna, so v resnici moje največje kvalitete,« jim je pojasnila. »A ne glede na to lahko lažne novice naredijo ogromno škode. Tudi, če jih identificiraš in poskusiš popraviti z uradno izjavo, so se dotlej že preveč razširile med ljudmi,« je dejala in njihovo vseprisotnost pojasnila s fenomenom pernate blazine. Če iz nje enkrat stresemo perje, ga nikoli več ni mogoče vsega najti in pospraviti. Mladim je svetovala, da dosledno prijavljajo lažne novice in dezinformacije, saj je to zaenkrat edini način, da se zameji njihovo širjenje.

Vse tri delovne skupine so na delavnicah prišle do podobnih zaključkov. Kot najpomembnejše varuhe relevantnih in resničnih novic so mladi prepoznali novinarje. Zato so zaznali predvsem potrebo po njihovi večji zaščiti, v primeru groženj tudi policijski. Razmišljali so celo o imuniteti, ki bi novinarje ščitila pred sodnimi postopki, ki so sproženi predvsem z namenom, da bi jih utišali ali jim preprečili objavo razkritij njihovega raziskovalnega dela. Prav tako bi novinarjem omogočili brezplačen dostop do kakovostnih odvetnikov. Spletni portali bi po njihovem morali vplivnežem, ki širijo laži ali dezinformacije, začasno onemogočiti dostop, velik pomen pa so pripisali tudi vlogi izobraževanja o varni uporabi interneta ter prepoznavanju lažnih novic. Rešitev so videli tudi v spletnih ‘check pointih’, kjer bi državljani EU lahko preverili verodostojnost novic. Prav tako so javne in državne medije prepoznali kot absolutne nosilce svobode medijev.

Joveva se je z njihovimi ugotovitvami strinjala in dodala: »Zavedati se moramo, da težava ni le v vsem naštetem, težava je tudi s politiko kot tako, oziroma z načinom, kako politiki komunicirajo z ljudmi, kar velja tudi za nekatere evropske politike. Do ljudi niso iskreni, ti pa jim zato ne verjamejo in ne zaupajo. Namesto, da bi upoštevali politike, gredo zato ljudje raje na splet ali socialne medije ter sledijo ljudem in novicam, ki so očitno ‘fake’, a jih je lažje razumeti. To se je še posebej dobro videlo zdaj, v času pandemije. Novinarji so svoje delo opravili korektno, a ker s strani politike ni bilo vseh in predvsem konkretnih in iskrenih informacij, so jih ljudje, vsak po svoje, poiskali na spletu.« Ob tem je poudarila pomen boljših delovnih pogojev za novinarje, saj so ti zaradi prekarnih oblik zaposlovanja pogosto tudi ekonomsko zelo ranljivi. Zaradi tega se marsikdaj raje ne izpostavijo s poročanjem o dogodkih ali ljudeh, ki bi lahko ogrozili njihovo eksistenco.

Poslanka je še dejala, da se veseli tega, da je komisar Thierry Breton Evropskemu parlamentu pred kratkim predstavil možnost priprave evropske zakonodaje o svobodi medijev. Pristojnosti Evropskega parlamenta in Komisije so sicer omejene, a je kljub temu treba storiti kar največ, da javni mediji ostanejo v službi državljanov in ne političnih strank. Ob koncu srečanja se je Joveva mladim zahvalila za sodelovanje in za odlične ideje. Svetovala jim je, da še naprej ostajajo aktivni in udeleženi v vse procese ter da ohranjajo stike s političnimi zastopniki in jim redno posredujejo svoja mnenja, komentarje, ideje in tudi kritike.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja