Evropski parlament je na plenarnem zasedanju razpravljal o strategiji cepljenja proti covidu-19 v Evropski uniji ter opozoril na potrebo po večji jasnosti in preglednosti pogodb, ki jih je Evropska komisija v imenu članic sklenila s proizvajalci cepiv.

Evropska poslanka Irena Joveva je v svoji razpravi poudarila, da cepljenje poteka zelo počasi, zato so pogovori o pogojevanju prehodov meja z digitalnim potrdilom o cepljenju ta hip preuranjeni. Uvedba digitalnega potrdila o cepljenju bi po njenem mnenju v vsakem primeru predstavljala prisilni mehanizem ter diskriminiral posameznike, ki se iz različnih razlogov ne smejo cepiti, zato poziva k premisleku pred vpeljevanjem tovrstnih, ta hip nepremišljenih odločitev.

Kmalu bo minilo leto dni, odkar nas je zadel novi koronavirus. Še vedno je ogromno izzivov, ampak na obzorju je rešilna bilka: cepivo. Evropska komisija je vzpostavila strategijo o skupnem naročilu dobrih dveh milijard cepiv in enakomerni porazdelitvi med državami članicami, kar je z vidika delovanja Unije kot skupnosti seveda izjemnega pomena. Vseeno pa sem razočarana nad dejstvom, da pri podpisu pogodb s proizvajalci cepiv Evropska komisija ni zagotovila popolne transparentnosti. Prav tako je pomembno izpostaviti, da omenjena količina cepiv še ni proizvedena, kar pomeni, da je bil do danes cepljen le majhen odstotek ljudi. Zato je absolutno preuranjeno že govoriti o uvedbi potrdila o cepljenju, ki bi državljanom omogočalo nemotena potovanja. Uvedba takšnega potrdila bi predstavljala prisilni mehanizem za cepljenje, ki mora znotraj EU biti prostovoljno. Še huje pa je, da bi tak mehanizem ta hip diskriminiral tiste, ki bodo na vrsto za cepljenje prišli pozneje, in predvsem tiste, ki iz zdravstvenih razlogov niso in ne bodo primerni za cepljenje. Če že ves čas soočanja s krizo poudarjamo pomen solidarnosti in vključenosti vseh državljanov, potem moramo poskrbeti, da tudi pri razmisleku o vpeljevanju takšnih, trenutno zagotovo še nepremišljenih mehanizmov, nikomur ne bodo kratene temeljne pravice.

Vir fotografije: EPLO Ljubljana

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja