Evropski parlament je razpravljal o zagotavljanju uspešne politične zapuščine za evropsko leto kulturne dediščine. Kulturna dediščina je vrednota sama po sebi, zato bi morala Evropska unija nameniti več sredstev za spodbujanje in varstvo kulturne dediščine. 

Kulturna dediščina je naš skupni vir bogastva in je nekaj, kar bi morali vsi bolje negovati in ceniti. Leto 2018 je bilo evropsko leto kulturne dediščine in izkušnje, pridobljene s 23.000 dogodki, ki so se skozi leto odvijali po vsej Evropi, bi morale biti zgled za nadaljnjo nadgradnjo v prihodnjih letih.

Vsi vemo, da je bil zdaj kulturni sektor resnično močno prizadet zaradi pandemije. Res moramo okrepiti skupna prizadevanja,  da skupaj s civilno družbo ustvarimo stalne platforme za boljše sodelovanje in za boljše politike kulturne dediščine na ravni EU, izpostavimo digitalno kulturno dediščino, vzpostavimo enotni portal za financiranje kulturne dediščine ter ugotovimo, kje obstajajo načini za izboljšanje promocije, boljše sodelovanje in konec koncev sinergije z drugimi programi.

Nenazadnje pa je naša ključna naloga zagotoviti več sredstev in boljši dostop do financiranja kulturne dediščine. Ker s tem ji bomo namreč izkazali priznanje, ki si ga zasluži.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja