Evropska poslanka Irena Joveva se je v sredo, 3. junija, odzvala na prošnjo dijakov Gimnazije Novo mesto, da skupaj izvedejo spletni pogovor o življenju in delu evropskih poslancev. Pogovor je potekal z dijaki 3.d razreda, ki so  sodelovali v projektu Evrošola pod mentorstvom profesoric Nine Arnuš in Suzane Krvavica.

Irena Joveva je dijakom predstavila svoj običajni delovnik v Bruslju in drugačne oblike dela na daljavo, t. i. “teleworking” v obdobju pandemije. Predvsem je bilo dijakom zanimivo, da je velika večina poslancev v dobi digitalizacije še vedno primorana natisniti glasovalni list, ga podpisati in skeniranega poslati nazaj v Evropski parlament. Dijake je predvsem zanimalo še poslankino dosedanje življenje, vse od študija do prve zaposlitve, poklicne poti v novinarskih vodah in odločitve za kandidaturo ter aktivno vključitev v politiko. Tekom pogovora so se dotaknili tudi vloge mladih v družbi, sovražnega govora na družbenih omrežjih, lažnih novic, diskriminacije zaradi mladosti in spola ter aktualne politične situacije v Sloveniji kot tudi razmer zaradi pandemije.

Svoje vtise sta po koncu pogovora strnili dve dijakinji:

  • Menim, da je bila okrogla miza s poslanko odlična izkušnja in ena izmed redkih priložnosti za tako neposreden stik z osebo, ki je del tako velike institucije, kot je Evropski parlament. Dobili smo veliko novih informacij o delovanju parlamenta, poleg tega pa smo spoznali, kako pomembno je, da se mladi politično udejstvujemo. (Ada)
  • 18 let, starost, ki predstavlja nekakšen mejnik med mladostjo in odraslostjo, velikokrat sprva povežemo z vožnjo avta, uživanjem alkohola in volilno pravico. Upam si trditi, da prav na volitve nihče od nas še ni pripravljen. Najpogostejši izgovor, da bi se izognili spremljanju politike, je zagotovo, da je ta »dolgočasna« in da smo še premladi za tako resne teme. Pogovor s poslanko nam je odprl drugačen pogled na to. Potreben je bil torej le 45-minutni pogovor z osebo, ki je odločna, energična, stoji za svojimi dejanji in jo skrbi za naš svet. S svojim govorom je privabila prav vsakega od nas, da za začetek le kdaj pa kdaj odpremo novice in spremljamo, kaj se dogaja v naši državi in izven nje. (Ekaterina)

Celoten pogovor si lahko ogledate TUKAJ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja