Danes, 10. junija 2020, je na pobudo Evropskega liberalnega foruma (European Liberal Forum) potekal spletni pogovor z naslovom Liberties in Lockdown na temo kulture in umetnosti v času po COVID-19 krizi. Na vprašanja, kako dostopati do kulture in umetnosti  v tako edinstvenih okoliščinah ter kako zagotoviti finančno pomoč kulturnim ustvarjalcem so poskušali najti odgovore evropska poslanka Irena Joveva (RE/LMŠ), generalna sekretarka Mednarodne mreže za sodobno uprizoritveno umetnost (International Network for Contemporary Performing Arts) Ása Richardsdóttir in poklicna plesalka iz Berlina Polett Kasza, pogovor pa je povezovala Airis Meier, članica upravnega odbora Evropskega liberalnega foruma ter svetovalka v politični skupini Renew Europe za področje  izobraževanja in kulture.

Kriza zaradi pandemije covid-19 je najbolj prizadela kulturni in ustvarjalni sektor. Gre za sektor, ki je zaradi ukrepov prvi zaprl svoja vrata in bo med zadnjimi, ki se bo vrnil v “normalo”. Medtem ko so nekatere kulturne ustanove lahko izkoristile internet in virtualni svet za nadaljevanje svojega dela, je bil to le začasen ukrep. Digitalna orodja so morda pomagala ljudem, da se bolje spopadejo v teh kriznih razmerah, toda nesrečna resnica je, da tovrstne predsteve pogosto ne prinesejo dovolj prihodkov kulturnim ustvarjalcem.

Evropska poslanka Irena Joveva je uvodoma izpostavila pomembnost tovrstnih razprav o kulturno-ustvarjalnem sektoru, saj se velika večina javnosti ne zaveda njegove pomembnosti. “Kultura je velikokrat podcenjena in podhranjena. Ta sektor je pogosto neupravičeno zadnja stvar, na katero pomislimo, kar na žalost velja tudi za politiko, če govorim z vidika držav članic EU. Vsa druga področja se zdijo bolj pomembna, ker kultura pač obstaja in je to to. Pa ni.”

Kulturno-ustvarjalni sektor je bil med prvimi, ki je občutil posledice in bo verjetno zadnji, “ki bo spet prišel na stara pota“, je dodala poslanka. Zaradi posledic pandemije bo med drugim treba posodobiti trenutni delovni načrt za kulturo (2019 – 2022) ter prilagoditi razporeditev sredstev znotraj večletnega finančnega načrta, meni Joveva. “Na zmanjšavanje sredstev na področju kulture na račun reševanja drugih področij ne smemo pristati. Prepričana sem, da bomo v prihodnjih tednih in mesecih v Parlamentu namenili veliko pozornosti  pomenu fleksibilnosti znotraj predvidenih evropskih ukrepov,  torej znotraj mehanizma SURE, Evropskega jamstvenega sklada, različnih platform, znotraj programa Creative Europe … da zagotovimo preživetje in obuditev umetnosti.”

Na kratko bom opisala tudi trenutno stanje na tem področju v Sloveniji. Ko sem se pripravljala na današnjo razpravo, sem hkrati iskala tudi korake slovenskega ministrstva za kulturo na evropski ravni. Torej, kakšni so bili dodatni ukrepi v povezavi z mehanizmi in programi EU, ki bi pomagali kulturnem ustvarjalcem, kako so (u)porabili sredstva iz različnih programov ali mehanizmov za kulturni ustvarjalni sektor, ali so, ne vem, vsaj govorili s slovenskimi deležniki … Na moje veliko razočaranje odgovorov nisem našla. Slovenskega ministra za kulturo ni nikjer videti in slišati, kulturni delavke in delavci pa medtem vsak teden protestirajo pred ministrstvom. Že samo ta podatek vam da vedeti, da so razmere v kulturi pri nas res slabe.

Na evropski ravni pa delamo in vlagamo vse napore v to, da se ne bi pozabilo na položaj ustvarjalcev.  Skupaj s kolegi poslanci smo na Komisijo naslovili več različnih dopisov in vprašanj, tudi peticij. Predlagali smo različne ukrepe,,” je še dejala Joveva.

Sogovornice so se strinjale, da so trenutne razmere tudi priložnost. Priložnost za uporabo digitalnih sredstev, kako področje umetnosti in kulture približati mlajši publiki. Vendar digitalizacija kljub temu ne bo mogla nadomestiti tradicionalnih metod zaradi pomanjkanja interakcije s publiko. Vsekakor je čas tudi za razmislek o enotnem pristopu k ustvarjalnem sektorju na ravni EU, pomembnosti evropske kulture in ohranjanja naše skupne kulturne dediščine. Po mnenju sogovornic je v tem obdobju ključno zagotavljanje ustreznih pogojev za delo kulturnih ustvarjalcev.

Ob koncu pogovora so si bile sogovornice še enotne, da je zdaj najbolj primeren čas, da spoznamo pomen in dojamemo multiplikativne učinke kulture, ki jih ima tudi na področju turizma in gospodarstva.

Celoten pogovor, ki je potekal v anglškem jeziku, si lahko ogledate TUKAJ.

Evropski liberalni forum (ELF) je uradni liberalni ‘think-thank’. Skupaj s 46 organizacijami delujejo po vsej Evropi, da bi v politično razpravo vnesli nove ideje. Forum služi kot prostor za odprto in informirano izmenjavo mnenj med najrazličnejšimi akterji.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja