Evropska poslanka Irena Joveva se je odzvala na prošnjo dijakov Ekonomske in trgovske šole Brežice. Ob Dnevu Evrope 2020 so dijaki poslali smernice z vprašanji za predstavitev evropske poslanke. Gre za neke vrste zaključni projekt dijakov, ki so sodelovali v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in Evrošola.

Intervju po elektronski pošti.

IZZIVI ZA EU, ZA SLOVENIJO V OKVIRU ČLANSTVA EU

Kriza zaradi pandemije spreminja nekatere prioritete in hkrati tudi izpostavlja nekatere pomanjkljivosti EU. Z vsem spoštovanjem do razmer in žrtev te krize menim, da jo moramo (tudi) izkoristiti kot priložnost za potrebne spremembe, da spremenimo naše razmišljanje in gledamo na širšo raven skupnosti. Ključen prihodnji izziv Unije bo zagotovo evropski proračun, a tudi uresničevanje tako imenovanega Zelenega dogovora. Hkrati bodo prioritete morale temeljiti na solidarnosti med državami kot temeljni vrednoti EU, več pozornosti bo treba usmeriti tudi v digitalizacijo, ‘zeleno’ obnovo gospodarstva, socialno Evropo, post-brexitska dogajanja in prihodnost Evrope, pri čemer namenoma nisem zapisala EU. Upam tudi, da bomo sedaj oziroma po pandemiji začeli bolj ceniti enostavne, določene vsakdanje stvari, ki so se nam prej zdele samoumevne.

EU medtem mora postati globalni igralec v pravem pomenu te besedne zveze. Govorim zlasti o dogovoru o skupni zunanji, varnostni in migracijski politiki. Kjer so torej skupne evropske politike potrebne in nujne, kakor je in bo nujno tudi skupno in solidarno odzivanje na izredne dogodke, kot smo jim bili priča ob tej pandemiji.

Pomemben vidik tako doseganja naštetih politik kot tudi nadaljnjega razvoja EU pa temelji na percepciji EU; tako v pogledu politikov kot tudi vseh državljanov in držav članic Unije, torej tudi Slovenije. Prej našteti izzivi so izzivi nas vseh. Ponotranjiti zavedanje, da je EU enotna skupnost, znotraj katere živimo, ter doseganje mentalnega preskoka v ponotranjanje evropskega državljanstva kot našega, lastnega, bo v prihodnosti imelo veliko vlogo. Evropsko državljanstvo ne pomeni zavračanja nacionalnih zavesti ali poizkusa poenotenja kultur, temveč zgolj zavedanje, da delujemo enotno v skupno dobro; brez prevlade interesov posameznikov oziroma posameznih držav članic. Pod črto: Cilj je Unija, kjer velikost ozemlja države članice ali številčnost prebivalstva nista ključno merilo.

VAŠE ŽIVLJENJSKO VODILO

V bistvu imam (zaenkrat) tri najljubša vodila, ki so se mi “nabrala” skozi življenjska obdobja. Prvi je “uživaj življenje”, drugi je “nikoli ne odnehaj”, tretji, vendar hkrati tudi glavni življenjski moto (vsaj v tem trenutku) pa je: “If you act the same way they did, then… What’s the difference?” Namensko sem ga zapisala v angleščini, ker ne želim, da se ‘izgubi v prevodu’.

VAŠE NAJPOMEMBNEJŠE VREDNOTE

Omejila se bom na pet vrednot. Od nekdaj sem sovražila neuvidevnost pri ljudeh, zato je meni osebno najpomembnejša vrednota zagotovo uvidevnost. Seveda pa ni edina. Med meni najpomembnejšimi vrednotami so še iskrenost, dobronamernost, enako(pravno)st in pravičnost.

VAŠ NAJLJUBŠI GLASBENIK

A veste, da ga nimam… Da bi rekla, da je prav eden, ki bi izstopal. Moj okus za glasbo je zelo raznolik, ampak, če se recimo omejim na Slovenijo in na primer na štiri glasbenike oziroma skupine, vas najbrž ne bo presenetilo, da sta mi med ljubšimi Magnifico in Vasko Atanasovski, prav tako absolutno ne smem izpustiti Iztoka Mlakarja. Vas pa morda preseneti, da obožujem tudi Koala Voice. Čisto zares. 🙂

Več si lahko preberete TUKAJ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja