Evropski poslanci Valter Flego, Irena Joveva in Klemen Grošelj (Renew Europe) so danes, 29. maja 2020, na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen naslovili pismo o odpiranju meja po pandemiji Covid-19. Medtem ko večina evropskih držav odpira svoje meje v skladu s priporočili Komisije, so se nekatere odločile, da jih bodo zaobšle.

Spoštovana predsednica von der Leyen,

Pred dvema tednoma je Evropska komisija državam članicam predstavila sveženj smernic in priporočil, s katerimi se bodo postopoma odpravile omejitve potovanja in se bo turističnim podjetjem omogočilo, da se ponovno odprejo, z upoštevanjem vseh potrebnih zdravstvenih ukrepov.

Smernice in priporočila za države članice niso pravno zavezujoče, a vendar evropske ustanove temeljijoi na solidarnosti, strpnosti, vključenosti, pravičnosti in nediskriminaciji.

Na podlagi teh temeljnih načel je v predstavljenih dokumentih jasno zapisano, da je “potrebno zagotoviti postopno odpravljanje omejitev prostega pretoka ter notranjih meja, sorazmernosti in nediskriminacije med državljani EU”.

Prosti pretok in čezmejna potovanja so ključnega pomena za turistični sektor, zato vladna priporočila, kot je odlog počitnic zunaj matične države, lahko bistveno škodijo evropskim gospodarstvom, kjer turizem predstavlja znaten delež BDP.

Mlajše članice Unije, na primer Hrvaška in Slovenija, so pokazale, da so ravnale odgovorno med pandemijo COVID-19, s čimer so sprejele potrebne ukrepe za zaščito javnega zdravja in preprečevanje širjenja virusa. Posledično so tako na Hrvaškem kot v Sloveniji epidemiološke razmere med boljšimi v Evropi.

Medtem ko večina evropskih držav odpira svoje meje v skladu s priporočili Komisije, so se nekatere odločile, da jih bodo zaobšle. Tako je avstrijska vlada izjavila, da ne bo odprla svojih meja državam, ki še ne nadzorujejo koronavirusne situacije, in dodala, da bodo meje za nekatere evropske države odprli v sredini junija. Kljub izpostavljenemu merilu epidemiološke slike na tem seznamu ni niti Hrvaške niti Slovenije.

To ni prva kriza, s katero se spopada Evropa – migrantska kriza, teroristični napadi, velika gospodarska kriza in danes COVID-19 – vse to so veliki izzivi za EU, ki preizkušajo našo enotnost in moč. A nobena kriza doslej ni uspela spodkopati stabilnosti in varnosti držav članic.

Zato iskreno upamo, da se bo Komisija odzvala na te napovedi, ki niso v skladu z evropskim Načrtom
za okrevanje po pandemiji COVID-19 in s temeljnimi vrednotami EU.

Ukrepi nekaterih evropskih voditeljev tako spodkopavajo našo solidarnost, slabijo zaupanje državljanov v institucije EU in omogočajo enostranske odločitve v škodo stabilnosti Unije. Istočasno pa spodbujajo nacionalistične napetosti in del evropskih držav potiskajo v izolacijo.

Zato vas še enkrat pozivamo, da ohranite solidarnost Evropske unije, na kateri temelji.
COVID-19 bo imel dolgoročne posledice za EU in svet, toda ne bomo dovolili dejanj, ki lahko nepotrebno povečajo negativne posledice ter tako utirajo pot kršitvam evropske ideje solidarnosti in enotnosti.

Lep pozdrav,

Poslanci v Evropskem parlamentu
Valter FLEGO (RE)

Irena JOVEVA (RE)

Klemen GROŠELJ (RE)

Pismo predsednici Evropske komisije von der Leyen_odpiranje meja

Letter to President von der Leyen_reopening of borders

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja