Evropska poslanka Irena Joveva je v torek, 7. maja 2024, podala intervju v reviji OnaPlus, kjer je spregovorila o svojem otroštvu in delila nekaj svojih osebnih izkušenj, ki so jo oblikovale v odločno in vztrajno političarko kot jo poznamo danes. Na njeno življenje je pomembno vplivala tudi prezgodnja materina smrt: ” Izredno zaznamovala in spremenila me je mamina smrt. Njena moč je bila v vztrajnosti in iskrenosti. Naučila me je, da moram pogumno pokazati na nesmisle in krivice sveta ter ostati zvesta sebi in svojim vrednotam.”

Spomini na otroštvo in mladost so bili zanjo neprecenljivi, saj jo je prav odraščanje na kulturno raznolikih Jesenicah izoblikovalo v osebo, kakršno jo poznamo danes.

”Odrasla sem na Jesenicah, kjer ni bilo pomembno, kdo je kaj po narodnosti, poreklu ali veri. Pomembno je bilo samo kdo je kakšen človek. Prav ta izkušnja me je naučila živeti v skladu s sloganom Evropske unije – združeni v različnosti.”

Ravno zato, ker ji v življenju ni bilo nič podarjeno, še toliko bolj ceni svoje dosežke.

”Najbolj ponosna sem, da sem do tukaj, kjer sem, prišla povsem sama. S tem mislim na svojo osebnost, načelnost, svoje trdo delo. Trudim se biti dober zgled vsem mladim, še posebej puncam.”

Pomen spoštovanja svoje domovine in poznavanja svojih korenin je dobila od staršev, ki sta se v Slovenijo iz Makedonije preselila v 70. letih prejšnjega stoletja.

”Ko me kdo od tistih samooklicanih domoljubov pošilja tja, od koder sem prišla, se jim zarota vsakič znova podre, ko ugotovijo, da sem v resnici rojena v Kranju. Moja domovina je Slovenija. Ponosna sem, da sem odraščala v delavski družini. Ponosna sem, da je oče delal v železarni, da je bila mama čistilka. Dala sta mi vse, kar sta mi lahko, hkrati pa me nista razvajala.”

Svojih stališč se nikoli ni bala zagovarjati, četudi je bila v Parlamentu pogosto v manjšini.

”Vedno bom jasno in glasno zagovarjala svoja stališča, ker vem, da so prava. In da, dejansko se kdaj tudi kaj premakne. Recimo, ko pri vojni v Gazi jasno in glasno povem: to, kar počne izraelski režim Palestinkam in Palestincem, je genocid.”

V nadaljevanju je pojasnila, da se v Evropskem parlamentu zavzema tudi za enakopravnost žensk ter za odpravo stereotipov, ki bi morali že zdavnaj izginiti iz našega razmišljanja v 21. stoletju.

”Vsaka ženska ima sposobnost, da pogumno in samozavestno upravlja svoje življenje. Iskreno mislim, da ima to moč prav vsaka ženska v sebi. Le verjeti mora vase.”

Poslanka je zaključila z željo, da bo njena hčerka Mila lahko vedno s ponosom povedala, kdo je njena mama, tako kot lahko poslanka vedno s ponosom govori o svoji mami.

Celoten intervju je dostopen v majski publikaciji revije OnaPlus.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja