Evropska poslanka Irena Joveva je v torek, 12. marca 2024, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu nagovorila Evropski parlament o oceni tveganja sprememb v EU in nujnem ukrepanju za izboljšanje varnosti ter odpornosti v Evropi. ”Grozljivka je bila prva misel” poslanke ob prebiranju objavljenega poročila Evropske agencije za okolje.

Uvodoma je poslanka navzočim predstavila alarmantno sliko trenutnih razmer in zastrašujoče napovedi za prihodnost, kot jih je v svojem poročilu včeraj razkrila Evropska agencija za okolje.

Po znanstveno dokazanih informacijah o poslabšanju razmer v Evropi, ki je vodilni kontinent po hitrosti segrevanja, Joveva poudarja, da je nadaljevanje degradacije okolja nesprejemljivo, nesmotrno in neodgovorno.

V nadaljevanju je opozorila tudi na lanskoletne naravne nesreče katastrofalnih razsežnosti, ki so prizadele več evropskih držav.

”Veliko opozorilo so bile lanskoletne naravne nesreče katastrofalnih razsežnosti, ki so razdejale številne evropske države – ponekod v oblikah ekstremne vročine, suše in požarov, drugje obsežnih padavin in poplav. Slednje so opustošile tudi po moji državi, Sloveniji. Njene posledice bomo odpravljali še kar nekaj časa, odplačevali pa vrsto let.”

Kot je še poudarila, je ključnega pomena nasloviti problem podnebnih sprememb že pri samem izvoru, če želimo zagotoviti trajnostno prihodnost, ki temelji na zdravju, varnosti in stabilnosti. Ob tem je dodala, da je že začetek pomemben korak, toda ključnega pomena bo po njeni oceni vztrajanje in dosledno delovanje v boju proti podnebnim spremembam.

Nagovor je sklenila s pozivom k združenim prizadevanjem in vztrajanju, da se problem naslovi v izvoru.

”Če želimo resnično zagotoviti trajnostno prihodnost s temelji na zagotavljanju zdravja, prehranske in energetske varnosti,  družbene in finančne stabilnosti, moramo problem nasloviti v izvoru. Začeli smo, ključno pa bo vztrajanje, vztrajanje in – vztrajanje.”

Foto: EP – Eric VIDAL

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja