evropska poslanka Irena Joveva (Svoboda/Renew) je 7. februarja na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sodelovala na razpravi o potrebi po boju proti vse večjemu antisemitizmu in sovraštvu do muslimanov. ”Da antisemitizem je v porastu. In da, antiislamizem je v porastu.”

Bodimo pošteni in povejmo oboje. Iskreno povejmo tudi, zakaj. Zaradi eskalacije razmer v Gazi. Zaradi vojne v Gazi. Zaradi genocida, ki ga Izrael že štiri mesece – najmanj – izvaja nad palestinskim narodom.

A čeprav se sproži kot popotresni cunami, gre v resnici za globoko zakoreninjen strukturni rasizem, temelječ na sovraštvu. Žal. Sovraštvo je kot virus in širi se kot epidemija. V našo družbo pa prinaša tudi nasilje, zločine iz sovraštva, maščevanja zaradi vere ali etičnega izvora. Njihovo manifestacijo dodatno pospešujejo družbena omrežja, ki omogočajo spletne napade, širjenje teorij zarot in dezinformacij. Vse našteto v sodobni družbi nima mesta.

In žalosti me, da prav na podlagi tako grozljivih dejanj uspevajo in rastejo radikalno desne politične stranke, četudi smo ravno mi – politiki – tisti, ki moramo z zgledom voditi, učiti ter usmerjati moralna in vrednotna stališča ljudi. Domoljub NI tisti, ki to dokazuje s sovraštvom do drugih.

Video si v celoti lahko ogledate tukaj.

Foto: EP – Alexis HAULOT

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja