Evropska poslanka Irena Joveva se je v petek, 29. septembra 2023, odpravila na teren v Mursko Soboto, kjer se je srečala z dijakinjami in dijaki Gimnazije Murska Sobota ter predstavniki civilne družbe. Obisk jo je navdal z obilico optimizma za prihodnost, saj je prepričana, da vključevanje, medgeneracijsko sožitje in sodelovanje, ki ga gojijo tudi v občini, ustvarja pogoje za doseganje skupnih uspehov.

Obisk je poslanka začela na Gimnaziji Murska Sobota, kjer je v sproščenem pogovoru z mladimi med drugim spregovorila o razlogih za vstop v politiko, dinamičnem urniku, svojem delu in prioritetah. Predstavila je tudi odbore, v katerih deluje.

Pogovor na Gimnaziji Murska Sobota

Prisotne je zanimalo, kakšne prednosti ima Slovenija od članstva v Evropski uniji, kjer je Joveva pojasnila, da jih je ogromno – tudi za mlade, z izmenjavami in mednarodnim udejstvovanjem na primer. Govorili so tudi o podnebnih spremembah in ukrepih za spopadanje z njimi na evropski ravni, kjer je poslanka izpostavila: ”Pripravljeni na 55 (Fit for je ključni paket, zmanjšati toplogredne pline za 55 odstotkov in postati prva ogljično nevtralna celina do leta 2050.” Dodala je, da so v okviru tega sprejeli različne zakonodajne ukrepe, od energetske prenove stavb, prepovedi proizvodnje avtomobilov z notranjim zgorevanjem, trgovanje z emisijskimi kuponi in nazadnje julija sprejeti zakon o obnovi narave.

Sestanek z županom

Beseda je nanesla tudi na rabo slovenščine v digitalnem prostoru in odzive na poslana pisma. Joveva je razkrila, da zanesljivo ve, da se Applova Siri uči slovenščine, žal pa sama o časovnici ne more nič povedati, ker ta ni odvisna od nje. Poslanka je mladim razložila, da je podjetje Apple (zaenkrat) edino, ki se je lotilo priprave operacijskega sistema na vključitev večjega števila različnih jezikov, tudi slovenščine, neodvisno od zahtev (obstoječe) zakonodaje. Druge ponudnike bo očitno v to prisilila zakonodaja, ki se pripravlja tudi na evropski ravni.

V nadaljevanju obiska je sledil sestanek z županom Damjanom Anželjem, ki je predstavil vizijo in aktualne projekte v občini.

Medgeneracijsko središče Mensana

Nato se je poslanka srečala še s predstavnicami medgeneracijskega središča Mensana, ki so jo seznanile z dobrimi praksami medgeneracijskega sodelovanja na podlagi sobivanja in soustvarjanja.

Vtise je poslanka strnila s sklepnimi besedami, da bi si morali občino Murska Sobota vzeti za zgled vključujoče skupnosti. ”Naše skupnosti so mozaik, sestavljen iz koščkov različnih ljudi. Z zmanjševanjem generacijskih razlik ustvarjamo priložnosti za izmenjavo znanja, tradicij in zgodb. Vključevanje, medgeneracijsko sožitje in sodelovanje ustvarjajo skupnost, v kateri se sliši vsak glas, v kateri mladi in stari sobivajo v harmoniji in v kateri je sodelovanje gonilna sila skupnega uspeha.”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja