Evropska poslanka Irena Joveva je bila v ponedeljek, 25. septembra 2023, gostja okrogle mize s še nekaterimi slovenskimi političarkami, ki je potekal pod okriljem projekta EWA – Opolnomočenje žensk v sodobni družbi. Na dogodku so sodelujoče spregovorile o izzivih, s katerimi se soočajo pri vstopu v politiko, pa tudi o pomenu zastopanosti žensk v politiki ter nenazadnje spodbudi mladih žensk k večjemu udejstvovanju v javnem in političnem življenju. Pri tem je Joveva izpostavila, da “politika ni in ne sme biti samo moški svet”.

Uvodoma so udeleženke okrogle mize odgovarjale na vprašanje, ki ga je zastavila umetna inteligenca: o razlogu, predvsem pa navdihu za vstop v politiko. Evroposlanka Joveva je dejala, da ob ponujeni priložnosti za aktivno sooblikovanje in soodločanje tega enostavno ni mogla zavrniti. Vedela je, da se v novinarstvo nikoli več ne bo vrnila, ampak če bi bila zadovoljna s poslankami in poslanci v takratnem sklicu Evropskega parlamenta, se za vstop na politični parket sploh ne bi odločila, ker ji ne bi bilo treba, je dodala.

“Ugotovila sem, da se drugače težko spreminja svet. Čeprav ga tudi vsaka od nas tukaj ne more sama, vendarle se pa kaj vseeno da. Mislim, da smo tu prisotne vsaka na svojem področju dober zgled ženskam.” 

Občinstvu je zaupala tudi bolj osebni navdih, ki jo je še toliko bolj prepričal, da je odločitev prava: “Ravno na dan evropskih volitev, 26. maj 2019, je bil predviden datum poroda. A sem že prej doživela spontani splav. Žal, toda na koncu je bil to moj navdih. Vesolje, naključje, karkoli že, dejstvo je, da se je tako zgodilo. Danes imam dve leti starega otroka. Vse se je zgodilo tako, kot se je očitno moralo. Naredila sem že veliko in verjamem, da lahko še marsikaj.”

Ob vprašanju o ključnih prednostih in znanjih, ki so ji pomagala pri delu v politiki, je izpostavila komunikacijske sposobnosti, prav tako pa vse pridobljene izkušnje s področja novinarstva. Prav zato se je, kot je povedala, pri svojem delu osredotočila ravno na medije, med drugim na Evropski akt o svobodi medijev, ki ga bo Evropski parlament potrjeval na naslednjem plenarnem zasedanju. Prav so ji prišle tudi življenjske izkušnje na splošno, je še povedala: “Če imaš željo in cilj, se marsikaj da. Do tu, kjer sem, sem prišla sama. Iz nič.”

Po besedah Joveve pri delu v Evropskem parlamentu sama ne čuti slabše obravnave na podlagi spola, je pa to izrazitejše na družbenih omrežjih in določenih medijih:

“Oziroma medijih, ki to niso. Vedno nekaj najdejo, v bistvu sploh ni pomembna vsebina, ni pomembno, kaj želim povedati, vedno so eni in isti komentarji. Spol, poreklo, izgled. Prepričana sem, da bi bilo tega manj, če bi bila moški.”

Joveva je prepričana tudi, da moški kolegi v politiki ne dobivajo toliko vprašanj o usklajevanju dela z družinskim življenjem. Čeprav nima nič proti takšnim vprašanjem, je opozorila, da je treba takšne stvari normalizirati, ker ni “ne prva ne zadnja mlada mamica s službo, kakršnokoli že.”

Za konec je poslanka mladim študentkam in vsem ženskam, ki kolebajo glede aktivne udeležbe v politiki, sporočila, da morajo biti precej bolj samozavestne, radovedne, vztrajne ter si upati pokazati to, kar so.

“Politika ni in ne sme biti samo moški svet. Ne odločajte se za vstop ali nevstop v politiko na podlagi tega. Aktivno se vključite. Ker lahko. Zmorete.”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja