Foto: Bor Slana (STA)

Evropska unija mora poiskati skupen evropski mehanizem, ki bo zagotavljal podnebno solidarnost na kontinentu in širše, je za francoski časnik l‘Opinion poudarila evropska poslanka Irena Joveva. Pogovor je tekel predvsem v luči nujnosti novega sistema solidarnosti med Evropejkami in Evropejci ob podnebnih katastrofah v Evropi, tudi zadnjih katastrofalnih poplav v Sloveniji. Članek je bil objavljen v četrtek, 10. avgusta 2023, v nadaljevanju pa si lahko preberete povzetek.

Novinarka omenjenega francoskega časnika je zapisala, da so katastrofalne in tragične poplave v Sloveniji zbudile pozornost po vsej Evropi. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je tako v četrtek, 9. avgusta 2023, obiskala Slovenijo ter obljubila podporo in denarno pomoč za prizadeta območja. Na l’Opinionu so opisali, kako severno in srednjo Evropo letos pestijo neizmerne poplave, jug pa se bori z neprizanesljivimi požari po najtoplejšem zabeleženem juliju doslej, tako na tleh kot v Sredozemskem morju.

»Najti moramo skupen mehanizem za podnebno solidarnost v Evropi. Ta nesrečen dogodek v moji državi mora biti v opomin tudi tistim voditeljem ali pristojnim odločevalcem, ki sicer niso zavezani k večji finančni podpori, ker bo takšnih dogodkov v prihodnje samo še več. Bolje moramo biti pripravljeni in ne le sprejeti trenutnega stanja z besedami: ‘Jaz se ne soočam s to težavo, zato mi ni treba pomagati.’ Podnebne spremembe tako ali drugače prizadenejo vse države članice,« je za časnik povedala Joveva.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sicer ob obisku v Sloveniji obljubila 100 milijonov evrov predujma v letošnjem letu, prihodnje leto pa bo naša država upravičena še do 300 milijonov. Srednjeročno bo lahko Slovenija za obnovo države in prilagajanje podnebnim spremembam v okviru sklada EU za okrevanje po pandemiji pridobila do 2,7 milijarde dodatnih evrov. Unija je pripravljena tudi na prerazporejanje dela kohezijskih sredstev Slovenije, namenjenih gospodarskemu razvoju, v višini do 3,3 milijarde evrov.

Zaradi vse večjega števila naravnih nesreč širom Unije je solidarnostni sklad v višini 1,2 milijarde evrov letno nezadosten, zato bo potrebna nova strategija za boljšo pripravljenost v prihodnosti. Predsednica Komisije je ob obisku v Sloveniji pohvalila tudi ogromno solidarnost slovenskega naroda.

“Hiter odziv EU in naših zaveznikov je dokaz, da EU resnično temelji na solidarnosti,” je medtem v odzivu za l’Opinion zaključila Joveva.

Celoten prispevek v francoščini si lahko preberete tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja