Evropska poslanka Irena Joveva je v ponedeljek, 17. julija 2023, na odboru za kulturo in izobraževanje v Evropskem parlamentu sodelovala na  izmenjavi mnenj s Komisijo o izvajanju programa Evropska solidarnostna enota, za katerega je poročevalka v imenu svoje politične skupine Renew Europe. Poslanka je bila v svojem nagovoru jasna, da je prostovoljstvo hrbtenica naše družbe, ki bo vse pomembnejše. Hkrati je izpostavila določene pomanjkljivosti programa, s katerimi se je treba spopasti in jih popraviti. Gre za odličen program, a prostora za izboljšave je še precej, je dodala.

Po mnenju poslanke je zdaj pravi čas, da se spopademo s pomanjkljivosti programa, ko smo na njegovi polovici in je bilo dovolj časa za ugotavljanje, kaj in kako.

V nadaljevanju je opozorila na potrebo po večji prepoznavnosti programa, pa tudi na finančne težave, saj prispevki niso sledili inflaciji, zato se organizacije in prostovoljci pogosto borijo za preživetje.

Ob tem je veliko težav tudi digitalnih oziroma tehnoloških. Kot je namreč opazila Joveva, obstoječa digitalna orodja, konkretno merila iskanja in ujemanja, niso uporabnikom prijazna. Enako velja za spletni sistem jezikovne podpore. Predstavnike Evropske komisije je pozvala, naj zadevo primerno uredijo.

Dotaknila se je tudi postopka pridobitve znaka kakovosti, ki je dolgotrajen in zahteven postopek, ti znaki pa niso na voljo v vseh jezikih EU:

“Dobrodošlo in predvsem pravično do vseh državljank in državljanov Unije bi bilo, da se to spremeni oziroma popravi.”

Joveva je izpostavila še področje splošnega financiranja programa:

“Proračunska sredstva so še vedno nizka, medtem ko opažamo, da se –  v nasprotju s prvotnim načrtom – vse več ljudi prijavlja za dolgoročne dejavnosti. Resnično upam, da bodo sredstva ustrezno povišana, zato da vsem zainteresiranim mladim zagotovimo visokokakovostno priložnost v okviru enote. Seveda mi je jasno, da ima večletni finančni okvir omejitve, ki so že tako raztegnjene ali razrahljane, toda kljub temu se želim prepričati, da naši programi ne bodo izgubili tistega, kar že imajo.’’

Svoj nagovor je poslanka zaključila z optimizmom, da se veseli nadaljnjega dela na tem programu, ker verjame, da se bodo skupaj s kolegi uspeli odzvati na izzive in predlagati konkretne izboljšave.

Celoten govor si lahko ogledate tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja