Evropska poslanka Irena Joveva je v soboto, 20. maja 2023, za Dnevnikov Objektiv spregovorila o zapletih s ponujanjem slovenščine pri v Sloveniji prisotnih multinacionalkah. Pri tem je izpostavila, da je najpomembneje, da so uporabnice in uporabniki storitev ali izdelkov vedno na prvem mestu in da zakonodaja mora eksplicitno preprečevati jezikovno diskriminacijo tudi v digitalnem svetu.

Poslanka je najprej komentirala dejstvo, da se v podjetju Apple dodobra zavedajo zgodovine prizadevanj in razpleta dogodkov v preteklosti v povezavi z uporabo slovenščine, prav tako so vedeli za rapravo na odboru za kulturo v državnem zboru. Ker je kulturno ministrstvo tudi javno obljubilo spremembe zakonodaje ter javno razpravo, v kateri po njenih besedah želi sodelovati tudi Apple, Joveva sklepa, da razlog za to tiči predvsem v kontekstu časovnice implementacije morebitnega novega zakona. Vsa podjetja dajo veliko na svojo javno podobo, je dodala.

“Nič ni narobe, če se jih posluša, dialog je vedno dobrodošel, seveda pa mora biti najpomembnejše to, da so uporabnice in uporabniki storitev ali izdelkov teh podjetij na prvem mestu ter da so zakonodajna pravila eksplicitno napisana tako, da jezikovne diskriminacije v digitalnem svetu na trgu EU, v državi članici EU, pri uradnem jeziku EU resnično čim prej več ne bo.”

Ena od možnih rešitev, ki jih vidi poslanka na evropski ravni, pa je ponovna revizija direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah.

“Nedvoumno moramo v zakon zapisati dolžnost vseh podjetij, ki delujejo na trgu EU, da vsebine in storitve ponujajo v vseh uradnih jezikih EU oziroma uradnem jeziku EU države članice, kjer so prisotna, ne glede na lokacijo ali državo njihovega sedeža.”

Predstavila je še možnost tožbe s pomočjo Evropske komisije z namenom pravnega razčiščenja in zaščite implementacije relevantnih členov direktive na Evropskem sodišču. Ob tem vidi tudi opcijo nove, ločene regulacijo na ravni Evropske unije.

“V tej fazi res vsi, ki si prizadevamo to problematiko rešiti, računamo na dobre predloge sprememb zakonodaje v Sloveniji. Verjamem, da bo delovna skupina ministrstva to tudi storila; kot rečeno, upam, da čim prej.”

Članek si lahko preberete tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja