Rada delam to, kar delam, ker sem s srcem evropska poslanka. Pa ne zase. Delam za prihodnje generacije in to zares, ne samo na papirju; z več volje in energije tudi zato, ker imam prihodnjo generacijo tudi doma, je za oddajo Evropski pogovori na televiziji Vaš Kanal v ponedeljek, 17. aprila 2023, povedala evropska poslanka Irena Joveva. Med drugim je spregovorila o aktualnem mandatu v Evropskem parlamentu, o pripravi zakonodaje o medijski svobodi ter slovenski avtomobilski industriji v luči sprejetja uredbe o omejitvi izpustov CO2 emisij.

Uvodoma je poslanka predstavila pregled preteklih štirih let svojega mandata v Evropskem parlamentu:

“Pod črto. V teh štirih letih mislim, da smo storili ogromno dobrih stvari. Govorim predvsem za ljudi, ker zato tudi smo tam, kjer smo.”

V nadaljevanju je Joveva izpostavila tudi določene upravičene kritike ljudi, med drugim premalo poenostavljene politične komunikacije o aktivnostih na evropskem parketu. Sama se trudi čim bolj enostavno razložiti včasih resnično zapletene zadeve, da bi bili ljudje doma obveščeni o stvareh, ki se jih dejansko tičejo in vplivajo na njihova življenja.

Nato sta se z voditeljem dotaknila področja svobode medijev:“V tem mandatu, praktično od začetka, govorimo o področju medijske svobode že ves čas. Ampak hkrati se svoboda medijev poslabšuje oziroma pada, marsikje znotraj Evropske unije,” je dejala Joveva in dodala, da ravno zaradi vseh primerov potrebujemo “varovalko na evropski ravni, na podlagi katere bo potem lahko tudi evropska institucija ukrepala.”

Kot poročevalka za Evropski akt o svobodi medijev te dni pripravlja dopolnila za besedilo zakonodaje, ki jo z njimi želi še izboljšati na način, da bo resnično zaščitilo novinarke, novinarje, posledično pa ljudi oziroma njihovo pravico do obveščenosti in kredibilnih informacij.

Novinar in poslanka sta se dotaknila tudi regionalne ravni v povezavi z evropsko politiko, predvsem v luči sprejetega dogovora iz februarja o spremembi standardov emisijskih vrednosti CO2 za nova osebna in kombinirana vozila. Voditelja je zanimalo, kaj bo to pomenilo za slovensko avtomobilsko industrijo – predvsem zato, ker je dolenjska industrija močno oprta na Revoz v Novem mestu. Poslanka je najprej opozorila, da uredba ne predvideva prepovedi uporabe avtomobilov z notranjim zgorevanjem po letu 2035, pač pa konec njihove proizvodnje. Po njenih besedah se v Evropskem parlamentu zavedajo zelo realne možnosti, da do leta 2035 infrastruktura, ki zajema električne polnilnice in baterije za shranjevanje električne energije, ne bo tako razširjena. Posledično bodo avtomobili z notranjim zgorevanjem še vedno lahko prisotni na cestah. Gre pa absolutno za korak naprej pri reševanju vedno hujše okoljske krize, je pojasnila Joveva, ki predstavlja močen signal industriji, tudi slovenski, da je treba prilagoditi proizvodnjo ter s tem biti del reševanja okoljske problematike, “saj gre pri tem za zaščito našega okolja, našega zraka in vseh nas ter naših prihodnjih generacij“. Ob tem je prepričana, da bo na koncu vse urejeno in prilagojeno na način, da industrija oziroma ljudje ne bodo trpeli, pač pa bodo na boljšem.

Pogovor sta sklenila z vprašanjem o usklajevanju obveznosti z materinstvom, sploh v luči dejstva, da je Joveva med najbolj aktivnimi v tem mandatu.“Ne želim jamrati, vem, da me v tem kontekstu razumejo čisto vsi starši. Te stvari niso enostavne ne glede na to, v katerem poklicu si. Je pa res, da je pri meni ogromno potovanj, ki vzamejo ogromno časa. S tega vidika je še večji izziv. Ampak ugotovila sem, da manj ko kompliciraš, boljše je.”

Tudi za slovensko politiko bi lahko veljal zadnji stavek, ji je dejal voditelj, Joveva pa mu je odgovorila:

”Če bi določen del politike, ki gradi svoje programe na sovraštvu in delitvi družbe, razumel, da ni ideologija vse, ampak da je treba gledati na ljudi, bi bil tudi slovenski politični svet lepši.”

Poleg intervjuja na Vašem kanalu je poslanka obisk dolenjske prestolnice izkoristila še za terenska srečanja, pri čemer se je osredotočila na različne starostne skupine in ranljive dele družbe. Obiskala je Dom starejših Novo mesto, kjer so jo predstavniki doma skupaj s stanovalkami in stanovalci toplo sprejeli ter razkazali vse novosti in aktivnosti, ki jih pripravljajo za bivajoče. Nadalje je obiskala Varstveno delovni center Novo mesto, kjer je poleg obiska centra s predstavniki centra spregovorila o izzivih in ustvarjalnih dejavnostih, ki jih pripravljajo za uporabnice in uporabnike.

Poslanka med obiskom doma starejših občanov.

Poslanka med obiskom doma starejših občanov.

Ogled ustvarjalnih del centra.

Ogled ustvarjalnih del centra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poslanka ni pozabila niti na prostovoljske aktivnosti, pri čemer se je srečala še z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Tukaj je beseda tekla o samem prostovoljskem delu, o Evropski solidarnostni enoti, o izzivih, s katerimi se srečuje organizacija na dnevni bazi ter o vključevanju izključenih skupin, tudi begunk in beguncev iz Ukrajine.

Joveva je svoj obisk zaključila s pogovorom s predstavniki Zavoda Novo mesto in Mladinskega centra Oton ter z Društvom novomeških študentov. Prisotni so poslanki predstavili mladinske aktivnosti in trenutno klimo med mladimi v regiji, spregovorili so tudi o evropskih prizadevanjih za mlade, kjer aktivno vlogo nosi tudi poslanka.

Pogovor s prostovoljskim društvom.

Pogovor s prostovoljskim društvom.

Srečanje z aktivnimi na področju mladih.

Srečanje z aktivnimi na področju mladih.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogovor za Vaš kanal si lahko ogledate tukaj.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja